Nabiramo tudi te rastline

September je prvi jesenski mesec, ki postreže z obilico pridelkov in plodov. Ne samo v vrtu, tudi na drevesih, če je le bila sezona naklonjena in kjer se niso soočili s pomladno pozebo. Divji kostanj, orehi, črni bezeg, hmelj, grozdje, vse to se že začne pobirati v tem mesecu. Marsikatero seme si je vredno prihraniti za pomlad v mesecu septembru (lipa, šentjanževka). Sezona nabiranja gozdnih zelišč, ki je od junija do avgusta, se počasi izteka, zelišča s polja pa še pobiramo do konca septembra. Za domač jegermaister ta mesec dodajte liste žajblja in črne mete ter cvetove plahtice in rmana.

Septembra zorijo jagode črnega bezga. Pozimi bodo zelo učinkovito lajšale prve težave s prehladnimi obolenji. Vendar jih je potrebno pravilno pripraviti in shraniti. Najbolj učinkovit je terjak i z jagod črnega bezga. Bezgove jagode so užitne, kadar so prekuhane. Surove ali posušene povzročajo slabost in bolečine v trebuhu.

Bezgovo vino: 2 l belega ali črnega vina, 1 kg sladkorja, 1/2 l zrelih bezgovih jagod, 3 vanilijeve sladkorje in 4 dl ruma. Skuhamo vino, sladkor, vanilijev sladkor in bezgove jagode in pustimo vreti vsaj 5 minut, nato ohladimo. Precedimo skozi gosto cedilo ali gazo in dodamo 4 dl ruma. Prelijemo v steklenice in shranimo.

Terjak je zelo zdravilna gosta lepljiva zmes iz bezgovih jagod in sladkorja, ki jo shranimo v kozarce in bo v zimskem času prišel še kako prav in vas bo grel v obliki okusnega čaja. Jemlje se po potrebi po žličkah večkrat na dan, lahko se doda tudi v čaj in popije.

Septembra nabiramo cvetove ameriškega slamnika. Nabiramo jih sredi sončnega suhega dneva, ko so cvetovi lepo odprti. Pri rezanju cvetov moramo biti pazljivi, da ne odrežemo cveta prenizko, saj se na steblu pripravljajo novi cvetovi, ki bodo kasneje zacveteli. Ameriški slamnik se lahko uporabi kot mazilo ali tinktura za celjenje ran, opeklin, blaženje pikov raznih insektov in pri raznih kožnih alergijah.

Ta mesec cveti bazilika, ki je rastlina, ki lajša krče, zlasti v želodcu in črevesju. Septembra nabiramo in sušimo olistana stebla s cvetovi. Listi naj bi pomagali pri prebavi in spodbujali tek. Uporabljajo jih tudi proti vetrovom, napenjanju in zaprtju. Lahko jih posušimo v senci, na drobno zrežemo in v dobro zaprti posodi shranimo na temnem za uporabo v poparkih ali prevretkih. Alkoholni izvlečki, pridobljeni iz svežih cvetov bazilike, so sestavina nekaterih mazil za celjenje ran.

V tem času nabiramo borovo smolo. Borova smola ima antiseptične in antibakterijske lastnosti, spodbuja celjenje ran, deluje proti glivično, lajša vnetja in bolečine. Majhne količine še tekoče smole namažemo na prizadeta mesta ter ponovimo 2 do 3 dni zapored.

V septembru si naredimo zalogo islandskega lišaja ali planinskega mahu. Uporabljamo ga pri vnetju želodčne sluznice, bljuvanju in prebavnih motnjah, pa tudi pri bronhialnem katarju in bronhitisu. Pomirja sluznico, pomaga pri zdravljenju podhranjenosti in izčrpanosti. Deluje kot blažilno in čistilno sredstvo pri tvorih, mozoljih, aknah in ranah. Islandski lišaj učinkuje blažeče in mehča sluz, zato bi ga naj uporabljali pri vseh prehladnih obolenjih

Ta mesec poberemo liste in semena navadnega komarčka. Seme pobiramo tik preden dozori. Komarček ima številne zdravilne lastnosti in se pogosto uporablja v zeliščarstvu in alternativni medicini. Eterično olje, pridobljeno iz semen, se uporablja tudi v kozmetični industriji. Komarček privlači številne koristne žuželke, zato ga sadimo tudi v zelenjavni vrt.

Korenino in liste sleza ali ajbiša nabiramo septembra, najbolje dopoldan, ko vsebujejo največ učinkovin. Najbolj dragocena, zaradi svojih zdravilnih lastnosti, je korenina, za čajne mešanice se nabirajo tudi cvetovi in listi. Slez v korenini vsebuje zelo pomembne učinkovine, ki še posebej učinkujejo na dihalne organe. Deluje blažilno, zavira vnetja, izkašljevanje se poveča, na prebavni trakt učinkuje rahlo odvajalno, blaži bolezni sečil ter vnetje ustne votline in žrela. Korenine izkopljemo, očistimo in operemo v hladni vodi ter na drobno narezano posušimo.

Jesenska vresa se nabira predvsem v septembru in je uporabna tako sveža kot posušena. Raztapljala naj bi tudi ledvične in žolčne kamne. Nekoliko poveča znojenje. Pitje čaja pred spanjem sprošča napetost in pomaga pri pomirjanju ter pripravi na spanec. Vresin čaj ali poparek naredimo za razstrupljanje, povečanje izločanje vode, sproščanje napetosti, težave s spanjem. Spijemo lahko do 3 skodelice na dan. Če čaj ohladimo, je uporaben tudi kot obkladek pri luskavici, prhljaju in srbenju.

VEČ PA V SEPTEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Za naročila pokličite: 080 47 48 ali pišite: narocila@naravazdravi.si

V tem času je koristna tudi borova smola