Kje vse najdemo potomke najstarejše trte na svetu?

Že šestintridesetič so obrali grozdje najstarejše trte na svetu na mariborskem Lentu. Zanimivo, tako kot pri prvi uradni trgatvi je tudi letos trgatev potekala na isti dan, 2. oktobra. Količine vina nikoli zares ne preštevajo, saj gre za prestiž, vino pa je izključno protokolarno darilo – z njim sta nazdravila tudi pokojna britanska kraljica Elizabeta II. in hollywoodski zvezdnik Brad Pitt. Sestre Guinnessove rekorderke so zasadili že na štirih kontinentih. Ima svojo himno, hišo in muzej.

Po številnih trgatvah po vseh Sloveniji bomo novembra že dobili svež vinski letnik. Tudi iz grozdja najstarejše trte na svetu, ki še rodi. To je Stara trta na mariborskem Lentu, ki je s svojimi 450 leti zapisana kot Guinnessova rekorderka – rekord so ji uradno priznali leta 2004. Letos je na njen zrastlo 66 kilogramov grozdja, čast odrezati prvi grozd pa je tokrat pripadla vinskemu strokovnjaku Robertu Gorjaku.

144 slovenskih sester

Ne le v Mariboru, Staro trto oz. njene sestre najdemo tudi drugod po Sloveniji. »V Sloveniji trenutno raste 144 uradni potomk najstarejše trte, sorte žametovka z mariborskega Lenta. Izraz ‘uradne’ pomeni, da je mestni viničar vzel cepič s trte na Lentu, ga predal pooblaščenemu trsničarju, ki je vzgojil ukoreninjeno cepljenko, da je bila ta uradno predana prejemniku in da jo spremlja ustrezno potrdilo, ki ga je izdala Mestna občina Maribor,« nam pojasni mestni viničar in skrbnik Stare trte na Lentu Stane Kocutar. Prva je bila podeljena Ljubljani že leta 1990, in raste na Ljubljanskem gradu, najdemo pa jo še ne Ptuju, v Novem mestu, Pesnici, Kopru (Marezigah), Gornji Radgoni na Pomurskem sejmu, Šentjurju pri Celju, Ljutomeru, na Bledu itd. »V večini od 144 posajenih trte uspevajo, natančneje odlično uspevajo v vinorodnih krajih, zunaj teh pa je zaznati nekaj težav, predvsem ob zamenjavi skrbnikov oz. po letini, ko je bila zabeležena hujša prisotnost bolezni.«

Največjo nevarnost predstavlja človek

Ko se je po letu 1963 nivo Drave dvignil za več kot tri metre po izgradnji jeza, so se začele prve resne težave za trto. Porušilo se je namreč dolgoletno ravnovesje koreninskega sistema, a so odmiranje opazili na Inštitutu za kmetijstvo, ko so preprečili odstranitev trte in rušenje hiše. Življenje so ji povrnili z odstranitvijo mrtvih delov in s kratko rezjo. Danes za njo skrbi mestni viničar Stane Kocutar, ki zdaj glavno nevarnost vidi le še v človeku – a resnično upamo, da nikoli nikomur ne bi prišlo na misel, da bi uničil nacionalni ponos.

Do 35 litrov vina letno

Prej omenjena letošnja letina je nadpovprečna, v povprečju namreč Stara trta letno rodi med 35 in 55 kilogramov grozdja. Preračunano v količino vina je to med 15 in 35 litri na letni ravni. Vino zori v sodih iz nerjavečega jekla, po pol leta zorenja pa ga pretočijo v stekleničke, ki jih je oblikoval svetovno priznani umetnik Oskar Kogoj – spirala, ki se vije po dolgem vratu stekleničke s prostornino 2,5 dcl, simbolizira starost trte. Letos so iz najstarejše trte na svetu skupaj s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede pridelali tudi penino: »Z dotikom vina najstarejše trte, kar pomeni, da je v osnovi modrega pinota zajeto tudi vino najstarejše trte in sicer v obliki dodatka. Penina je suha, sveža,« opisuje Kocutar. In za razliko od vina, lahko penino kupimo v Hiši stare trte.

Žametovko okušala tudi Elizabeta II. in Brad Pitt

Vino pa je namreč izključno protokolarno darilo, ki so ga prejeli pokojna kraljica Elizabeta II., nekdanja papeža Janez Pavel II. in Benedikt XVI., tibetanski verski voditelj Dalajlama, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin,  nekdanji japonski cesar Akihito, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, nekdanji češki predsednik Vaclav Havel, nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, nekdanji dunajski župan Michael Häupl, šahovski velemojster Gari Kimovič Kasparov, Matevž Lenarčič, ki je preletel zemeljsko oblo z ultra  lahkim letalom, filmski igralec Brad Pitt, francoski nogometaš Michel François Platini ter številni drugi.

VEČ PA V NOVEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Sklenite naročnino še danes: 080 47 48!