Kako si lahko še pomagamo pri tesnobi?

Čas, ki ga živimo, je čas stresa, tesnobe, stiske, negotovosti, jeze, virusa. Čas osebnega zloma, finančnega zloma, družinske delovne in socialne krize. Vse to vpliva na naše emocije, na naše srce. Skratka, našega brezskrbnega vsakdana več ni, obdobje, v katerem živimo, je polno težav, omejitev, nalog, restrikcij in obveznosti. Mnoge izmed nas samo ob misli na to napade neugoden občutek nemira, stresa – anksioznosti.
Erika Brajnik, naturopatinja

Kaj je anksioznost?
Anksioznost je dejansko normalen del našega vsakdanjega življenja, fiziološki proces organizma. Poznamo pozitivno anksioznost, kot je na primer razpoloženje pred pomembnejšimi dogodki, npr. pred poroko ali ob nakupu nove hiše. To je stanje evforije in nemira oziroma pozitivno stanje fiziološke anksije. Občutenja anksije so del našega vsakdana, ki so sicer bolj doživete, intenzivne. To so posebni trenutki, ki jih doživimo v življenju, in prav je, da so in da obstajajo. Omenjenega stanja pa v življenju ne sme biti preveč, oziroma ne sme trajati predolgo, saj v nasprotnem primeru sproži v našem telesu procese, ki nam lahko resno škodijo.

S prehrano si lahko zelo pomagamo, z njo namreč harmoniziramo telo tako, da se odpovemo vsem vrstam kruha in testenin, ki energetsko šibijo srce, ter mlečnim izdelkom, ki energetsko šibijo ledvice. Primer je srčni jedilnik iz moje knjige Naturopatski priročnik za samopomoč. Jedilnik predvideva zelo malo žit, veliko sadja in zelenjave ter beljakovin, malo ogljikovih hidratov in sladkorjev. Znano je namreč, da sladkorji sprožijo inzulinska nihanja in s tem nejevoljo, ki predstavlja dodaten stres za telo.
Dobre sladkorje, kot je sveže in suho sadje, moramo zaužiti dopoldne in ne zvečer. Za kosilo priporočam žita, kot sta ješprenj in polnozrnati riž, za večerjo pa ribe ali belo meso, stročnice in zelenjavo.
Poleg prehrane so pomembni tudi minerali; mineral, ki zelo dobro pomirja in ga anksiozna oseba veliko porabi, je magnezij. Le-ta je sinergičen s kalcijem oz. če v telesu ni dovolj magnezija, se tudi kalcij nepravilno vsrka v kosti, zato je integracija magnezija zvečer pred spanjem v takih primerih zelo smiselna.
Anksiozni sebi najbolj pomaga eterično olje sivke, ki pomirja in deluje na živčni sistem, zato priporočam mazanje po koži, lahko kapnemo v kremo za telo ali dodamo aromi v spalnico.
Tudi čaj je zelo pomemben, v omenjenih primerih najbolj priporočam metin čaj. Meta je po obliki podobna srcu, ker srce varuje pred stresom, ga pomirja. Metin čaj je idealen za obvladovanje stresa, saj telo umiri, ampak ne uspava in telo zbudi, a ga ne razdraži.
Metin čaj pripravite tako, da ga pustite v kropu 3 minute in ne več. Najboljše je uživati sveže zelišče. Lahko ga spijete tudi 1 liter na dan.
Tudi zdravilne obloge iz voska (111 zdravilnih učinkov), ki jih polagamo čez noč na lopatice, pomagajo pri krepitvi pljuč in srca sploh pri dolgem Covidu, ko imamo anksioznost povezano z razbijanjem srca in nespečnostjo.

VEČ PA V DECEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! 080 47 48!

Pri tesnobi pomaga tudi srkanje metinega čaja.