Astmo lahko ublažimo z naravnimi pripravki

Astma je stara grška beseda za težko in kratko dihanje z vnetjem in krči dihalnih poti. Do tega pride zaradi zožitve bronhijev. Zlato pravilo pravi, da, če se le da, odstranimo povzročitelje. Prvi preventivni način je, da odstranimo jegliče. Z drugo besedo primule, oziroma najpreprosteje povedano trobentice, saj so alergene. Tudi gotova hrana v restavracijah lahko povzroči alergijski napad astme, sploh tista v kitajskih restavracijah, kjer redno uporabljajo natrijev glutamat. Vsebujejo ga sicer tudi soda bikarbona, sol, čilski soliter in jodid. Takšna hrana, kadar je preveč pikantna, ni primerna za astmatika, niti za srčne bolnike. Najbolje je, da se ji bolniki izognejo, pa naj bo še tako okusna. Astmatik naj redno vadi dihanje, in sicer dihanje z želodcem. Zelo pomembno je, da globoko vdihnemo in izdihnemo. Pljuča potrebujejo veliko svežega zraka, zato so zelo pomembni sprehodi. Trajajo naj vsaj eno uro, vsak dan. Bolnik si naj izbere kraj, kjer raste bezeg, borovec, smreka in podobne rastline. Komu je dano, naj izbere sprehod ob morju. Saj vemo, da zrak nasičen s soljo širi bronhialne poti in tako omogoča, da pljuča lažje dihajo. Moderna medicina prakticira terapijo z lastno krvjo. Po posebnem postopku se bolniku odvzame določena količina krvi. To se nato v posebnem aparatu obdela in doda se ji svež kisik. Obdelano kri se vrne v krvni odtok.

Naš zeliščar Stanko Zemljak svetuje sok črne redkve. Redkev izdolbemo ali naribamo. Nato jo napolnimo ali dodamo gozdni med. Vse skupaj damo v hladilnik do naslednjega dne. Pripravek uživamo preko dneva po kavnih žličkah, dokler ne porabimo vsega. Astmatik bo tako ob napadih lažje izkašljeval.

 

Čaj divje mačehe

Za skodelico vrele vode sta potrebna 2 ščepa zeli. Na dan je priporočeno spiti 3 skodelice čaja. Pijte po požirkih in ne celotne skodelice naenkrat. Tega se držite 3 tedne. Čaj lahko sladkamo z domačim medom.