Kis so odkrili po naključju

Bojda so kis odkrili po naključju pred več kot deset tisoč leti, ko se je vino, ki je bilo predolgo v sodu, skisalo. Vino pa seveda ni edina surovina za izdelavo kisa, saj ga danes izdelujemo iz vrste drugih živil, ki vsebujejo dovolj sladkorja.

Pravi rdeči vinski kis daje solatam moč, marsikateri mesni jedi pa aromo. Primeren je za začinjanje krepkih listnatih solat ter za mariniranje govejega mesa in divjačine. Tako je na primer nepogrešljiv pri pripravi pravega divjačinskega golaža. Surovi vinski kis je dober za vaše zdravje zaradi njegove kislosti, saj čajna žlička vinskega kisa vsebuje samo 8 kJ energije (2 kcal), 0 gramov maščob, 0 gramov ogljikovih hidratov in 0 gramov beljakovin. ocetna kislina iz kisa lahko pomaga znižati nivo holesterola, krvnega pritiska in uravnavati telesno težo ter nivo krvnega sladkorja. Vinski kis ima prav tako antimikrobno delovanje, saj vsebuje dezinfekcijske snovi.

Tudi če ga večinoma uporabljamo v solati ali marinadah in je v resnici odlična začimba, saj ne izboljša le okusa, a pospeši tudi presnovo, pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja in celo pomaga izgubiti kakšen odvečen kilogram. Za vas smo zbrali nekaj najpogostejših zdravilnih učinkov vinskega kisa na vaš organizem in telo.

POZNATE BLAGODEJNE UČINKE VINSKEGA KISA?
• Zniža raven sladkorja v krvi
• Zaščiti vašo kožo
• Pomaga pri izgubi teže
• Izboljšuje prebavo
• Protimikrobno delovanje

Več informacij in navodilo za pripravo domačega vinskega kisa pa v NOVEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI!

Je vsestransko uporaben.