Imate radi tartufe?

TARTUF

Tuber

 Kako fascinantne in dragocene so te podzemne gobe, nekateri jim pravijo diamanti, drugi afrodiziak, grški filozof Plutarh iz Heroneje pa je dejal, da je tartuf nastal s kombinacijo vode, ognja in strele, ki jo je Zevs vrgel v bližino hrasta, ki je bil zanj svet. Užitni tartufi se uporabljajo v italijanski, francoski in številnih drugih visokih nacionalnih kuhinjah. Tartufi se gojijo in nabirajo iz naravnih okolij, tudi pri nas jih najdemo, predvsem v slovenski Istri. Nekaterim je vonj in okus izjemno všeč, spet drugim pa popolnoma nenavaden.

Tartufi so nenavaden, skrivnosten gomolj, ki se skriva pod zemljo

Gomoljíke ali tartúfi so užitne podzemne gobe iz rodu Tuber (gomoljika). Uspevajo marsikje, na Slovenskem pa najbolj slovijo tartufi iz Francije, Italije in Istre. Nekatere vrste tartufov so zelo cenjene kot hrana. Francoski gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin je tartufe označil za “diamant kuhinje”. Gobe tartufov prejemajo ogljikove hidrate iz svojih gostiteljskih rastlin in jim zagotavljajo dragocena mikro- in makrohranila.

Tartufe se lovi in ne nabira

Ker so tartufi podzemni, jih pogosto najdemo s pomočjo živali, ki ima prefinjen vonj. Tradicionalno so se prašiči uporabljali za pridobivanje tartufov. Tako naravno željo samice po tartufu kot tudi njen namen pojesti tartuf naj bi bila posledica spojine v tartufu, podobne androstenolu, spolnemu feromonu merjasčeve sline, ki ga svinja močno privlači. Študije iz leta 1990 so pokazale, da je spojina, ki jo aktivno prepoznavajo tartufi in psi, dimetil sulfid. V Italiji je uporaba prašiča za lov na tartufe prepovedana od leta 1985, ker so živali povzročile škodo na miceliju tartufov med izkopavanjem, ki je za nekaj let zmanjšalo stopnjo pridelave na tem območju. Alternativa tartufovim prašičem so psi. Tartufe iščejo za to posebej dresirani psi, ki lahko zrel tartuf zavohajo na razdalji 50 metrov ali celo več.

V Istri rasteta predvsem dve vrsti: beli in črni tartuf

Sredi temnih, gostih gozdov, ki obdajajo srednjeveški mesteci Motovun in Buzet, globoko v prsti je eno izmed področij, najbogatejših s tartufi, ki pa jih lahko izvohajo samo najizkušenejši (in psi, seveda). Istrski beli tartuf  (Tuber magnatum pico) zori od septembra do januarja, črni poletni tartuf (Tuber aestivum) poleti, črni zimski tartuf (Tuber brumale) od septembra do januarja, črni plemeniti tartuf (Tuber melanosporum) pa raste od januarja do pomladi. V državah, kjer je nabiranje tartufov zakonito, se sezona začne 15. oktobra in traja približno do konca januarja.

Naribani, v olju, v tartufati…

Obstaja veliko različnih vrst – kot so črni tartufi, beli tartufi, poletni tartufi, jesenski, muškatni, česnovi tartufi – vsak z majhnimi razlikami v okusu, videzu in ceni. Tartufi so v zadnjem času pridobili široko pozornost v kulinaričnem svetu in so postali priljubljeni med kuharji in ljubitelji hrane. Uporabljajo se lahko na več načinov, največkrat v testeninah, naribani, velikokrat v olju ali pa zmleti in narejeni v pasti, imenovani tartufata. Poleg močnega okusa in ostre arome so tartufi tudi zelo hranljivi in ​​so povezani s številnimi močnimi učinki na zdravje.

Tukaj je 6 presenetljivih zdravstvenih koristi tartufov

  1. Bogati so s pomembnimi hranili
  2. Visoka vsebnost antioksidantov
  3. Imajo antibakterijske lastnosti
  4. So brez holesterola
  5. Pomagajo zmanjšati vnetja
  6. Imajo malo maščob

Guinessov rekorder

Najbolj znana območja, kjer jih lahko najdemo, so v italijanskem Piemontu, v Franciji, v slovenski in hrvaški Istri, v centralni Kitajski in na obronkih Himalaje in tudi na Novi Zelandiji, v ZDA in v Veliki Britaniji. Največji tartufi naj bi se nahajali prav v Italiji in Istri in da to drži, dokazuje tudi guinessov rekorder, saj je v Istri zrasel eden največjih najdenih tartufov kdaj koli na svetu, težek okoli 1,31 kg! Beli tartuf, poimenovan Millenium, bi na trgu lahko dosegel ceno zlata. Našla sta ga gostinec Giancarlo Zigante in njegova psička Diana, 2. novembra 1999, nedaleč od Buj, in je uvrščen v znamenito Guinnessovo knjigo rekordov kot do takrat največji najdeni tartuf na svetu. Replika iz brona je razstavljena v trgovini domačih izdelkov v Livadah, ki je tako po tej zaslugi postalo znano kot svetovno središče tartufov. So pa bili najdražji tartufi prodani na Kitajskem in v Hongkongu.

ŠE VEČ IN ANKETA NAŠIH BRALCEV TER NJIHOVI RECEPTI PA V AKTUALNI – JUNIJSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! ZA NAROČILA POKLIČITE: 080 47 48!

Obstajata dve vrsti ljudi. Tisti, ki obožujejo tartufe in tisti, ki jih ne.