Domače gnojilo iz gabeza

Gabez ni priljubljen samo kot zdravilna rastlina, ki pospešuje zdravljenje zvinov, zlomov, zmečkanin, krvavitev, prask, izpahov, pretegnjenih mišic in kit, temveč tudi kot nekakšna čudežna rastlina, iz katere je mogoče pripraviti tekoče gnojilo. To gnojilo pa je izjemno bogato z esencialnimi snovmi, ki jih za svojo rast potrebujejo predvsem zelenjadnice kot so bučke in paradižnik.

Če si želimo pripraviti svoje gnojilo, je najbolje posaditi gabez kar na vrtu. Čeprav gabez sicer vzgajamo iz semen, ga lahko razmnožimo tudi s potaknjenci. Najboljši so koreninski potaknjenci, ki jih posadimo, ko rastlina počiva. Je pa res, da je gabez zelo trdoživa rastlina in bo zrasel celo iz šibkih potaknjencev. Lahko pa se vam zgodi, da se bo rastlina tako razrasla, da se je boste težko rešili. Če imate majhen vrt, je morda celo bolje, da gojite gabez v loncu. Prav pa je, da ga imate, saj lahko z njim naredite eno najboljših in najbolj preprostih gnojil.

Z dobro razvitega gabeza lahko od pozne pomladi pa tja do jeseni kar štirikrat ali petkrat na leto odrežete liste z delom stebla. To naj bo dolgo kakšnih 20 cm, nikakor pa ne daljše od plastenke v kateri si boste naredili gnojilo. Potem vzemite čisto plastenko, ki ima zamašek, ki se dobro prilega in dovolj veliko odprtino, skozi katero boste lahko vanjo vstavili odrezano rastlino. Dvolitrske plastenke so v bistvu idealne za pripravo takšnega gnojila. V vsako plastenko damo pet ali šest odrezanih poganjkov gabeza. Plastenko z gabezom potem napolnimo z vodo iz vodovoda. Plastenka naj ne bo do vrha polna – kakšna dva centimetra naj bo še zraka v njej. Potem plastenko zapremo in jo dobro pretresemo ter jo za mesec dni odložimo na stran. Potem jo odpremo, zaradi gnitja listov ima gnojilo precej močan vonj, precedimo v drugo plastenko, s tem bomo odstranili gnijoče liste in gnojilo je pripravljeno za uporabo. Gabezovo gnojilo sicer uporabljamo v razmerju 1:10. En del gabeza in 10 delov vode. Temnejše kot je gnojilo, ki smo ga dobili, bolj ga je treba razredčiti.

Gabezovo gnojilo uporabljamo podobno kot vsa tekoča gnojila, še posebej pa koristi paradižniku in bučkam.

Gabezova stebla marsikje še zmeraj polagajo na dno jarkov, kjer potem sadijo krompir. Menda je ta potem lepši in bolj zdrav.

Vir: 47. številka revije Narava zdravi, rubrika Novice za vrtičkarje