Okus narave v vašem kozarcu

Jabolčni sok je ne samo osvežilen napitek, temveč tudi zdravilen eliksir, ki ga lahko pripravite kar v udobju svojega doma. Domači jabolčni sok je odličen način, da okus narave prinesete neposredno v svoj kozarec. S pravilno pripravo, izbiro kakovostnih jabolk in zmernim uživanjem boste lahko uživali v okusnem in zdravem napitku.

Jabolka so priljubljeno sadje, ki raste v različnih delih sveta, vključno z ZDA, Kitajsko, Rusijo, Nemčijo, Poljsko In Turčijo. Jabolka, namenjena za izdelavo jabolčnega soka, se običajno poberejo med septembrom in sredino novembra na severni polobli ter med februarjem in sredino aprila na južni polobli.

  5 ZDRAVSTVENIH KORISTI JABOLČNEGA SOKA

  1. Pomaga pri hidraciji
  Jabolčni sok vsebuje približno 88% vode in 11% ogljikovih hidratov. To jabolčni sok naredi odlično pijačo za vzdrževanje hidracije čez dan. Zadostna hidracija je pomembna, saj voda podpira telesno temperaturo, delovanje organov in regulacijo razpoloženja. Dodaten bonus uporabe jabolčnega soka za hidracijo je, da ga je mogoče uporabiti za zdravljenje dehidriranih posameznikov. Nekateri pediatri priporočajo mešanje jabolčnega soka z vodo, da ga razredčijo in pomagajo dehidriranim osebam ohranjati tekočino. To jabolčni sok lahko predstavlja alternativo elektrolitskim napitkom, vendar bi v hujših primerih še vedno morali uporabljati elektrolitske napitke kot primarno zdravljenje.

  2. Podpora zdravju srca
  Jabolčni sok in jabolka so v raziskavi, dokazali, da zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni. V jabolkih so najdeni spojine, ki lahko pomagajo zmanjšati raven LDL holesterola v telesu, kar je “slab” holesterol, ki zamaši arterije in povečuje tveganje za koronarno srčno bolezen. Še ena študija je ugotovila, da so ženske, ki so pile jabolčni sok, imele 11% povečanje antioksidantov v svoji krvi. Antioksidanti so pomembni pri boju proti srčnim boleznim in drugim težavam s srcem.

  3. Zaščita možganov
  Jabolčni sok je dokazano zaščitil nevromediatorje možganov, ki so živčne celice, ki prenašajo sporočila drugim celicam v telesu. Eden od nevromediatorjev, ki jih jabolčni sok ohranja, je acetilkolin, pomemben nevromediator, ki preprečuje alzheimerjevo bolezen. Ena študija je preučila udeležence, stare od 72 do 93 let, da bi ugotovila, ali bi 4 unče jabolčnega soka dvakrat na teden pozitivno vplivale na alzheimerjevo bolezen. Raziskovalci so ugotovili, da je jabolčni sok do konca študije zmanjšal tveganje za alzheimerjevo bolezen za 75%.

  4. Ohranjanje telesne teže
  S staranjem je pomembno ohraniti telesno težo, saj lahko prekomerna telesna teža izpostavi telo visokemu krvnemu tlaku, diabetesu tipa 2, možganskim kapi in srčnim boleznim. Jabolčni sok lahko pomaga pri hujšanju, saj vsebuje 0,5 grama vlaknin na skodelico. Vlaknine so pomembne za upravljanje telesne teže, saj pomagajo uravnavati prebavno zdravje tako, da telo dolgo časa ohranja občutek sitosti.

  5. Krepitev imunskega sistema
  Še ena prednost jabolčnega soka je njegova sposobnost krepitve imunskega sistema. Jabolčni sok vsebuje vitamin C, ki igra vlogo pri rasti in popravilu tkiv v telesu. Jabolčni sok vsebuje tudi polifenole, ki so antioksidanti, ki ščitijo telo pred prostimi radikali. Prosti radikali so nestabilni atomi, ki lahko povzročijo bolezni, kot so rak, diabetes in srčne bolezni. Jabolčni sok s pulpo, ki je običajno bolj motenega videza, običajno vsebuje več polifenolov.