Intervju meseca – Stane Sevčnikar
Le kdo ne pozna češke pravljice Sol nad zlatom, zgodbe o kralju, ki je želel izvedeti, koliko v resnici pomeni svojim trem hčerkam. In ko je najmlajša rekla, da ji pomeni toliko kot sol, se je razjezil in jo nagnal od hiše. Vso sol, ki je bila v državi, pa so morali vreči v vodo. In šele kasneje, ko so se začele pojavljati na mizi same neslane jedi, ko so ga zapustili vsi prijatelji in služabniki, je ugotovil, kakšno krivico je naredil hčerki. Da je sol za življenje pomembnejša od zlata, je ugotovil kralj. Ali pa zgodba o slovenskem junaku Martinu Krpanu, ki je posebno sol, surovino za proizvodnjo smodnika, tihotapil čez mejo. In menda je bilo prav redno uživanje neke druge, zdrave soli, vzrok, da je bil tako močan, da je lahko premagal Brdavsa in rešil kraljestvo, pravi avtor knjige.
In v takšno moč soli je prepričan tudi v Dravogradu živeči Celjan Stane Sevčnikar. Ampak ne vsake soli, temveč samo zdrave soli, ki jo kot pojem opisuje v svoji knjigi Zdrava sol. Svoje znanje in odkritja je čez poletje z veseljem delil tudi z gledalci Net TV. V času, ko si je poznavalec zdravilnih zelišč Jože Majes vzel malce dopusta – poletje je namreč najprimernejši čas za nabiranje in sušenje velikega števila zdravilnih rastlin – ga je v studiu nadomestil Stane Sevčnikar. In tudi med njegovo oddajo so telefoni nenehno zvonili.
Kako se je začelo vaše zanimanje za sol?
»Pred desetimi leti je za posledicami sladkorne bolezni umrl kolega. O tem, kako se je to zgodilo, mi je pripovedoval njegov sin. In ker sem imel tudi sam podobne znake,
o katerih je govoril kolegov sin, sem si kupil aparat za merjenje sladkorja. Bilo ga je toliko, da ga aparat sploh ni mogel izmeriti. Šel sem k zdravnici, ta me jehotela takoj poslati v bolnišnico, in ker me tam niso takoj vzeli, me niso nikoli videli. V tistem šoku sem namreč začel kar sam iskati informacije o bolezni in o tem, zakaj sem zbolel jaz, sosed pa recimo ne. Tipično slovensko. Ker sem po poklicu kemik, sem se lotil raziskovanja. Vse, kar sem jedel, sem testiral. In v vsaki surovi hrani sem našel isto, nisem pa vedel, kaj to je. Potem pa sem dvakrat doživel nekaj nenavadnega. Ko sem se nekoč vozil domov, sem si med potjo zaželel nekaj pojesti. Na bencinski črpalki me je pritegnil kozarec z olivami. Vse sem pojedel in popil še tekočino, v katero so bile vložene. Počutil sem se, kot da bi me nekdo priklopil na elektriko. Ko sem doma začel ugotavljati, v čem bi lahko bil vzrok za takšno počutje, sem spoznal, da je bila tekočina, ki sem jo popil, sedemodstotna slanica, dvakrat bolj slana od morja. Kako, mi manjka soli? sem se vprašal. Do drugega spoznanja sem prišel takrat,
ko sem hrenovke, ki sem jih jedel za zajtrk, instinktivno pomakal v vitamin C, ki sem ga imel na mizi. Tako kot v sol. Bilo je okusno, občutek pa enak kot takrat, ko sem popil slanico. Pomeni to, da, mi manjka vitamina C? sem se spet vprašal. Dobre tri mesece sem tako delal takšne in drugačne teste s hrano in se ukvarjal s preiskavami, ob tem pa prebral še ogromno medicinske literature. Na koncu sem pri vsem naletel na enak zaključek – da so neuravnoteženi elektroliti krivi za naše slabo počutje oziroma naše zdravje.«
Zakaj oziroma kako?
»Vsako surovo živilo nosi v sebi kodo potencialne bioenergije, ki jo organizem zazna in pripravi presnovo. Vsako obdelovanje hrane, pasteriziranje, pečenje, kuhanje, cvrtje, tudi pogrevanje hrane v mikrovalovni pečici to kodo spremeni. In če te energije ne kodiraš na novo, se presnova poruši in organizem zboli. Nosilec te biokode presnove in žive narave pa je x-ionski par soli in biovitamina C. Naš organizem namreč sam ne zna šteti kilogramov, zna pa šteti elektrone, ki jih na jeziku sprošča biokoda, in te signale pošilja v naše možgane. Občutek sitosti nastopi takrat, ko to ugotovijo možgani zaradi signala, ki ga dobijo preko jezika, in ne prepoln želodec. In zdrava sol vsebuje to biokodo in v tem je njeno bistvo.«
Kaj je torej zdrava sol?
»Zdrava sol je idealna mešanica različnih frakcij naravnih morskih soli in je take sestave, da je na zgornji meji okusa slanosti razmerje med kalorijami in elektroliti v hrani optimalno. V ekstraktu morskih alg je kot frakcija kristalizacije poleg drugega tudi jod v naravni obliki in naravni količini.«
Kako lahko poskrbimo za to, da bomo v organizem dobili zdravo sol?
»Najbolj preprosto tako, da pri kuhanju ne uporabljamo nobene soli pa tudi nobenih dodatkov, ki vsebujejo sol ali soli podobne dodatke. Ko je jed pripravljena za na mizo, takrat ima okoli 65 stopinj Celzija, pa jo posolimo z zdravo soljo, ki naj bo na zgornji meji okusa, in takrat dodamo tudi druge začimbe.«
Na takem principu deluje tudi vaša biodieta?
»Res je. Biodieta je namenjena vsem, ki želijo zdravo hujšati, oziroma tudi vsem tistim, ki jim je zdravnik ob predpisanih zdravilih priporočil še zmanjšanje soli v vsakdanji prehrani. Morda se vam bo to zdelo čudno, a vsak organizem potrebuje za svoje delovanje sol. Koliko, je odvisno od porabljene energije oziroma zaužite mase hrane in tekočin. Pa tudi od načina življenja in dela. Telo si običajno vzame potrebno količino soli. In če je ni dovolj v eni porciji, se bomo lotili še druge, da telo zadovolji potrebe po soli. Z novo porcijo pa ne dobimo samo potrebne soli, temveč tudi kalorije, ki jih potem ne porabimo, in se začnemo debeliti. Taka debelost pa prinaša še vrsto bolezni. Zdrava sol, ki vsebuje tudi biokodo, pa zagotavlja najnižji vnos kalorij na gram soli in posledica tega je, da začnejo kilogrami kopneti. Sam sem shujšal za 20 kilogramov in težav s sladkorjem v krvi nimam več. Seveda je ob tem priporočljivo uživati tudi čim več presne zelenjave in sadja in neslan kruh. In kot sem že rekel, izogibati se je treba vseh jušnih in drugih dodatkov hrani, ki že vsebujejo sol. Tako bomo dosegli medicinsko priporočeno dnevno porabo soli in se izognili številnim boleznim.«
Kaj pa manjka soli, ki jo sicer uporabljamo?
“Ne da ji kaj manjka, razen industrijski, ki je skoraj čisti natrijev klorid – preveč joda ima v sebi. Leta 1999 se je količina joda v jedilni soli povečala kar na desetkratno količino tiste, ki je v morju oziroma v naravi, medtem ko je poraba soli, ki jo potrebuje organizem, ostala enaka. In posledice preveč zaužitega joda se seveda kažejo v našem zdravju. Pa tudi v zdravju živali, saj se jod dodaja tudi njihovi krmi. In če mene vprašate, sem prepričan, da se bolezen norih krav ni razvila zaradi uživanja kostne moke, temveč zaradi povečane količine joda v živalski krmi. Prav zato sem kmetijskemu ministru že pred časom predlagal, da naj se prepove jodiranje vse hrane nad naravnimi vrednostmi. In odgovor, v katerem so obljubili, da bodo moj predlog proučili, sem pred nekaj dnevi končno dobil.«
Komu pomaga biodieta?
»Vsem. Biodieta ni zdravilo, ampak pomoč za zdrav način prehrane. Osnovni vzrok, da zbolimo, je namreč v tem, da je naše telo v kislo-bazičnem neravnotežju in da ima vsakdo svoj najšibkejši organ. In bolezen napade prav tega. Zato lahko ljudje v enakem okolju ob enaki hrani zbolijo za različnimi boleznimi. Z biodieto pa lahko težave odpravijo. Recimo alergije. Uživanje nekodirane hrane, zdravil, vode z dodatki povzroči, da dobi koža negativen naboj do okolja. S pomočjo biodiete se vzroki odpravijo in koža dobi pozitiven naboj oziroma zaščitni odbojni obroč in alergije ni več.«
Kaj pa pri infekcijah? Kako nam tam pomaga biodieta?
» Enako kot pri vseh drugih težavah. Bacili in drugi mikroorganizmi, recimo kandida, ne marajo soli, za hrano potrebujejo sladkor.«
Kakšne pa so vaše izkušnje pri sladkorni bolezni oziroma kako si pri tem pomagamo? To ste tudi sami preizkusili.
»Seveda, če ledvice nimajo dovolj soli, da bi sladkor izločile z urinom, ta pobegne v višave, tudi do kome.«
Ljudje pogosto tožijo zaradi visokega ali nizkega pritiska. Kako jim lahko pomaga zdrava sol?
»Če je v krvi manj soli, je v njej tudi manj vode in kri je gosta. Gostejšo tekočino pa morate potiskati skozi enako cev, žilo, z večjim tlakom, kot redko.«
Kako pa biodieta vpliva na ščitnico, kako ji lahko pomaga do ravnovesja?
» Znano je, tudi odgovor ministrstva za zdravje na moj predlog je bil enak, da pomanjkanje joda povzroča golšavost, presežek pa povečano ali zmanjšano delovanje ščitnice. Z biodieto zagotovite svojemu organizmu ravno pravi vnos joda.«
V številnih televizijskih reklamah strokovnjaki priporočajo sol proti izločanju vodnega
kamna v pomivalnih in pralnih strojih. Ima podobno vlogo zdrava sol pri poapnenju žil ali infarktu?
»Seveda, kemijsko je proces popolnoma enak, ne samo pri poapnenju, sklerozi, ampak tudi pri osteoporozi. Postojnska jama s kapniki je najbolj nazoren prikaz odvijanja procesov v organizmu. Kisli dež raztaplja apnenec in ga nalaga v kapnike, zakisano telo pa raztaplja kosti in ta apnenec nalaga v poapnenje žil. Zdrava sol v vseh telesnih tekočinah to preprečuje.«
Zakaj nekateri zdravniki pravijo, da sol ni zdrava oziroma uvajajo neslane diete?
» Zdravniki so enaki ujetniki jodove profilakse kot njihovi pacienti. Mnogi to že vedo, toda medicinska doktrina jim prepoveduje učiti bolnike, kako naj se prehranjujejo, da ne bodo zboleli, oni morajo zdraviti z zdravili, ne s pravilno prehrano. Taka so pač pravila trenutnega globalnega trga kapitalizma nikogaršnje države in posameznik brez znanja je ves čas v veliki nevarnosti, da zboli, kajti današnja običajna neslana hrana je brez zdravil neužitna. Toda zdrave soli v organizmu se s tabletami dolgo ne da nadomeščati in do tega spoznanja bodo vsak čas prišli tudi tisti, ki so odgovorni za naše zdravje.«