Zanimiva praprot

Jelenov jezik (Phyllitis scolopendrium) je zanimiva praprot, ki jo lahko sadimo na grede, zidove, skalnjak. Je trajnica, ki jo bolj malo poznamo, raste pa na apnenčastih tleh in na senčnih predelih. Primerna je za gozdni, kmečki in druge neformalne oblike vrtov. Uporablja se za zdravljenje vranice in jeter in pri težavah z drisko ter pri boleznih debelega črevesja.

V Evropi ga najdemo v gozdovih, v senčnih predelih, cveti pa od maja do avgusta. Potrebuje s humusom bogato zemljo. Starejše rastline prenašajo občasno sušo, če rastejo v senci. Jelenov jezik sonca ne prenaša. Na polsenčnih rastiščih prenaša jutranje in večerno sonce. Ima preproste, suličaste liste, z vidno sredino, svetlo zeleno in približno 50 cm dolgo. Ima luskaste peclje ter velike sori v vzporednih črtah. Liste nabiramo takrat, ko so trosi zreli (rjavi) in jih posušimo v senci.
Najbolj presenetljiva in nenavadna lastnost praproti so njeni preprosti, nerazdeljeni listi. Zato, ker listi spominjajo na jelenov jezik, se je obdržalo to ime.

ČAJ IN TINKTURA IZ JELENOVEGA JEZIKA
Čaj pomaga tudi proti pljučnicam, obolenjem mehurja. Liste nabiramo v času, ko so trosi zreli, kar je v času od julija do septembra. Liste posušimo v senci.
• 1 ščep ali 1 žličko zdrobljenih listov
• ½ litra vode
Vrelo vodo prelijemo po zdrobljenih posušenih listih in pokrito pustimo stati 20 minut. Čaj pijemo pri težavah z dihanjem, pljučnici ali kadar se pojavijo bolečine v prsih. Na dan popijemo 2-3 skodelice.
Tinktura pa pomaga, kadar nagaja vranica ali kadar so jetra šibka. Pripravimo jo iz svežih listov in žganja, s tem pa bomo uspešno zdravili vranico in jetra.

Jelenov jezik uporabljamo pri:
– obolenju vranice in jeter,
– driski,
– pomanjkljivem delovanju žlez,
– vnetju debelega črevesa,
– pljučnih boleznih,
– hormonskih motnjah,
– zasluzenju pljuč…

VINO IZ JELENOVEGA JEZIKA:
Po Hildegardino spadajo jetra in pljuča (tako kot v kitajski medicini po meridianih) energetsko skupaj. Organa vplivata drug na drugega in zato ju je potrebno zdraviti skupaj, zato bi naj to vino blažilo jetrne, pljučne in črevesne težave. Takšno vino oziroma napitek bi naj pomagal tudi pri prekrvavitvi ven, trebušni slinavki, kroničnem kašlju, trombozi, prebavnih motnjah, notranjih gnilobah…
Kako se pripravi pa preberite v APRILSKI ŠTEVILKI revije NARAVA ZDRAVI! 080 47 48!

Iz njega lahko naredimo čaj, tinkturo in tudi vino.