V poletnem času imajo zeliščarji veliko dela

Avgust je še en poletni mesec, kjer je veliko dela in izbire zdravilnih zelišč za ljubiteljske zeliščarje. Marsikdo se odpravi kar na izlet za ves dan ter spotoma nabere zdravilne zeli. 24. avgusta goduje sv. Jernej, znan kot nabiralec zelišč, saj naj bi imele prav na ta dan rastline posebno moč. Gospodinje so zdravilne rože, ki so bile nabrane na 24. avgusta, vmešale v maslo in pripravile Jernejevo mast, ki so jo čez leto uporabljale za zdravilo, predvsem za celjenje ran, bolečine v križu in za razna kožna obolenja.

Nekatere zdravilne rastline poiščemo v gorah in hribih, nekatera zelišča zrasejo na domačem vrtu ali na bližnjem travniku. V kolikor še niste, je avgust pravi mesec, da v domač zeliščni liker dodate liste melise, črne mete, žajblja, širokolistnega trpotca in cvetove rmana, plahtice, ognjiča, srčne moči in šentjanževke ter narezan plod enega zelenega oreha.

Avgusta še lahko nabiramo in sušimo liste oreha, ki so bogati z zdravilnimi čreslovinami. Nabiramo tako, da z osrednjega stebla posmukamo posamezne lističe ter jih hitro posušimo pri 40 stopinjah, da ne počrnijo. Hranimo jih v dobro zaprtih posodah. Suhi orehovi listi imajo močan, aromatičen vonj in oster, grenek in trpek okus.
Iz zelenih plodov oreha si lahko pripravimo mazilo za po sončenju. Zrezane plodove namočimo v kvalitetnem olivnem olju in jih za ves mesec postavimo na sonce.

Dobra misel že od nekdaj slovi kot raznolika in blaga zdravilna rastlina, o čemer priča že njeno ime. Med drugim jo uporabljajo za nekatere prebavne težave, saj naj bi dobra misel spodbujala delovanje jeter, pogosto je sestavina čajev proti prehladu, v pomoč naj bi bila pri celjenju ran, povrhu vsega pa deluje še rahlo pomirjevalno.

Hmeljevi storžki v avgustu zrastejo le na ženskih rastlinah. Nabiramo jih vse do septembra V tradicionalni rastlinski medicini se pripravki iz posušenih hmeljevih storžkov uporabljajo proti anksioznosti, nespečnosti, napetosti, vznemirjenosti in tudi za blaženje simptomov menopavze ter spodbujanje menstruacije. Poznan je tudi ugoden vpliv na prebavo, vzpodbujanje teka zaradi grenčin in lajšanje črevesnih krčev.

Angelika cveti julija in avgusta, a samo enkrat in nato odmre. To staro, zelo aromatično kobulnico so nekoč zelo cenili, kot zdravilo za vse bolezni. Njeni učinki so vidni predvsem pri težavah s prebavili, ljudsko pa naj bi bila v pomoč tudi pri revmi, menstruaciji, napihnjenosti, boleznih jeter in kašlju.
Srčnico so nekoč uporabljali za zmanjšanje anksioznih stisk med porodom in ob želodčnih težavah. Z njo so odganjali zle duhove. Ima dokaj neprijeten volj in grenak okus. Za sušenje avgusta nabiramo cvetočo zel, ki jo narežemo in posušimo.

VEČ V AVGUSTOVSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI!