Opravila v kimavcu

Ta mesec prinese jesen in prišel je čas, da naberemo korenine baldrijana, bedrenca, gladeža, omana, preslice, rmana in smilja. Septembra nabiramo cvetove lučnika, marjetice in ognjiča, liste melise in robide, zel gladišnika, kapucinke, kilavca, milnice, možine, gosjega petoprstnika, plešca, smetlike, šetraja in ozkolistnega trpotca. Nabiramo plodove koprca, kumine in pegastega badlja ter ženske cvetove hmelja. Jeseni se nabira planinski lišaj, ki vsebuje veliko sluzi in pomirja vnetje želodčne in črevesne sluznice, krepi ter spodbuja tek in prebavo.

Špinačo, motovilec in zimsko solato, ki jih bomo rabili v prihajajoči zgodnji pomladi sejemo v prvi polovici meseca septembra
Nato sejemo v tem mesecu še peteršilj, zeleni radič in zgodnje korenje za pomladansko rabo, pastinak in črni koren pa namesto spomladi. Proti koncu tega meseca sadimo šalotko in zimski česen. V prazne pokrite grede posadimo zimsko solato ali pa posejemo mesečno redkvico

Za shranjevanje semena upoštevamo, da mora biti vlaga dovolj nizka, vendar se ta odstotek od semena do semena razlikuje
To pomeni, da moramo seme, preden ga shranimo, dobro posušiti, kar lahko storimo tako, da ga posušimo na prostem. Vendar semena ne sušimo neposredno na soncu, saj so lahko temperature previsoke, temveč sušimo v senci. Seme lahko sušimo tudi v pečici, vendar pazimo, da temperatura ne preseže 38 stopinj C. Semena nikoli ne sušimo v mikrovalovni pečici.

Zbirajte fižolova semena
Posušena lahko uporabite pri kuhanju in za sejanje. Shranite jih v kozarce. Veliki plodovi buč vsebujejo množico semen. Zberite le semena iz najboljših plodov. Zelena solata in druge solatnice gredo rade predčasno v cvet. Pustite jih rasti in odcveteti. Plodiče nato poberite le iz z najkrepkejših rastlin.

Ljubitelji zelišč bomo v lončke presajali grmičke drobnjaka in rožmarina
Izkopavali bomo močne korene peteršilja in jih vlagali v lonce z zemljo, da bomo lahko vso zimo uporabljali domač pridelek. V začetku meseca še sejemo redkvico ter v prvi polovici motovilec in zimsko solato – vegorko, posavko, nansen, zimsko rjavko, bistro.

V septembru sejemo tudi špinačo in blitvo ter sadimo čebulček majski srebrnjak
Na prazne gredice, kjer ne bomo imeli zelenjave, posejemo rastline za zeleno gnojenje. Izberemo na primer mešanico, ki vsebuje seme bele gorjušice, aleksandrijske in perzijske detelje, oljne redkve ter facelije. Bela gorjušica s koreninskimi izločki odvrača nekatere talne škodljivce, detelje tla poživijo in pognojijo z dušikom, oljna redkev pa jih dobro prezrači in zrahlja. V prvi polovici meseca belimo belušno zeleno. Peclje v več plasteh ovijemo z ovojnim papirjem, da bodo obeljeni postali nežni in okusni, na primer za pripravo solat.

Septembra vinogradniki v kleti pripravljajo vse potrebno za trgatev in predelavo grozdja
Priprava na trgatev je zelo pomembna! Le tako bodo imeli dovolj časa, da se posvetijo le trgatvi, ko bo napočil ta pomemben trenutek. Temeljito je potrebno očistiti posodo (vedra, kadi, vinsko posodo …) in opremo (mline, preše, črpalke, škarje, plastične cevi …), ki jo bodo potrebovali. Vinogradniki skrbno spremljajo dozorevanje…

VEČ PA SI PREBERITE V SEPTEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Za naročila pokličite: 080 47 48

Ta mesec je še precej dela povsod.