Kako je bilo nekoč, preden smo razvili znanost?

Naš zeliščar Stanko Zemljak se je tokrat posvetil epidemijam, ki so v zgodovini morile po svetu, številni nasveti pa so uporabni še danes, ko se ves svet z izolacijo bori proti novemu koronavirusu covid-19.

Kaj vedo povedati stare resnice in kako so se ljudje obvarovali, ko medicina še ni bila tako napredna, ko ni bilo interneta, kaj šele laboratorijev in zdravil? Ljudje so kljub pomanjkanju vsega naštetega preživeli črno smrt in še mnoge druge bolezni, saj se je telo samo vedelo obraniti najhujših morij. Postalo je enostavno imuno na določen virus. Tako bo tudi tokrat.

Tudi v današnjih časih je pomembno, da bolnik ostane miselno krepak, srečen in vesel, meni Stanko Zemljak. Le na tak način je lahko močnejši od bolezni. Bolnik naj v času bolezni uporablja le svoje stvari, naj ima svoje brisače, toaletni papir in milo. Spi naj v prostoru, ki se redno zrači in je namenjen le njemu. Večkrat na dan naj se v celoti obriše s toplo vodo, ki ji je potrebno dodati kis. Nekdo mu naj pomaga pri brisanju njegovega hrbta. Bolnik se naj še moker obleče in odpravi v posteljo, v kateri se mora toplo pokriti ter spotiti. Večkrat dnevno si lahko s kisom, ki ga pomeša z vodo, splakne usta. Vendar se morajo vsi izpljunki nemudoma odstraniti in uničiti, da kužni klici ne pridejo v vodnjake. Nikoli ne smemo hoditi preblizu okuženega, saj so njegovi izdihnjeni hlapi kužni in se lahko sprimejo v našo nosno ter ustno sluznico. Če smo bili v bližini okužene osebe, sline ne smemo požirati, dokler si ust ne izperemo s kisovo vodo ali z žganjem. Če tega v tistem trenutku nimamo na voljo, se moramo večkrat »usekniti« v robec.

Na kaj pazimo, ko obiščemo bolno osebo?

  • Ne smemo biti tešči.

  • Ne smemo biti preznojeni.

  • Pred obiskom se ne nacejajmo z vodo.