Kako pravilno pobiramo semena?

Nabiranja semen se najpogosteje lotimo, ko se začne poletje približevati jeseni, saj takrat na rastlinah najbolje opazimo spremembe. Če pustimo kakšen plod dlje časa na rastlini, hitro opazimo spremembe v barvi in povrhnjici. Potrebno je nabrati zrelo seme in ga tudi pravilno skladiščiti.

Zrelost semena je zelo pomembna. Poznamo »zeleno« zrelost, kjer je seme še zeleno in ima bledo ovojnico (npr. grah, fižol). Seme je mehko in sočno. Nato se med sezono začne seme sušiti in spreminjati barvo. Ovojnica postane trda, prava semenska lupina. Sledi stopnja mlečne zrelosti, kjer je semenska lupina svetlih barv in vsebina semena mehka, a suha. Polna zrelost je, ko je seme trdo in se semenska lupina posuši. V tej fazi seme pade iz semenske ovojnice na tla in to je čas, ko ga nabiramo.

Večino semen je najbolje pobrati in shraniti takrat, ko rastlina naravno odvrže semena. Paziti moramo, da pridelek ni premalo ali preveč zrel.

Česen razmnožujemo z delitvijo strokov, lahko pa tudi s semenom. Poberemo najlepše kobule in seme posejemo jeseni. Prihodnje leto bo obrodilo manjše stroke česna. Ta česen bo primeren tudi za sajenje strokov prihodnjo jesen.

Čebuli prav tako pobiramo seme od najlepših glav. Februarja posejemo in vzgojimo sadike, ki jih spomladi presadimo na vrt. Če pa jih posejemo maja direktno na vrt, vzgojimo čebulček, ki ga sadimo prihodnje leto.

Paradižnik, jajčevec, papriko in čili je zelo enostavno uporabiti za seme. Popolnoma zrele plodove enostavno očistimo in izluščimo plodove (plod lahko pojemo). Najbolje je gojiti le eno sorto rastlin na enem mestu, da zmanjšamo možnost križanja, to je nevarno predvsem, če gojimo čilije in paprike skupaj, zato imamo lahko prihodnje leto pekoče paprike.

Buče so bolj zahtevne za pridelavo semena in to delo je najbolje opraviti ročno. Ženske cvetove s ščipalko ali papirnato vrečko zapremo, da ne pride do križanja. Do križanja pride hitro, če dovolimo čebelam, čmrljem in drugim opraševalcem, da nabirajo cvetni prah in oplodijo različne sorte z različnim pelodom. Zelo redko gojimo le eno sorto, če ne drugače, sosed goji drugo sorto kot mi. Ko so cvetovi odprti, s čopičem najprej poberemo pelod z moških cvetov in nato oplodimo ženske cvetove.

Zamrzovanje semen?

Zares dobro posušeno seme lahko tudi zamrznemo. Semena skoraj vse zelenjave so običajno uporabna eno ali dve leti; njihovo uporabnost pa zlahka testirate, če nekaj semen položite na mokro vato ali papirnato brisačo. Če čez nekaj dni ne vzklijejo, niso uporabna.