Kako z vrta preženemo bolhače

Če na listih kolerabe, zelja, redkvice, kitajskega zelja, hrena, rdeče pese, rukole, ohrovta oziroma če na listih katere od križnic ali kapusnic v svojem vrtu opazite luknjice, potem se je na vašo zelenjavo zagotovo naselil bolhač. Majhen 2 mm velik svetleč hrošček, ki odskoči, ko se približamo rastlini, namreč sesa liste in nam s tem zmanjšuje listno maso in onemogoča, da bi se rastlina prehranjevala in lepo rasla. Bolhači so precej velika nadloga in ogrožajo rastline vse od aprila pa do septembra. Čeprav ga je težko zatreti, pa mu vseeno lahko zagrenite življenje oziroma poskrbite, da je teh nadležnih žuželk v vašem vrtu čim manj.

Bolhač ne mara vlage in če boste z vedno vlažno zastirko obdali tla okoli ogroženih rastlin, se bo število teh škodljivcev zagotovo zmanjšalo. Je pa res, da je vlažna zastirka raj za polže.

Bolhač ima precej občutljiv vonj. Še posebej paradižnik in bezeg mu zelo smrdita. Če boste torej v zastirko okoli ogroženih rastlin dodali liste paradižnika in bezga, se bo njihovo število prav tako zmanjšalo. Odganja jih tudi vonj metinega čaj. In če k močnemu čaju dodate še nekaj kapljic metinega eteričnega olja in v to mešanico namočite krpo in jo obesite v bližino kapusnic oziroma ogroženih rastlin, se jih bodo bolhači prav tako na veliko izognili.

Pri križnicah si lahko pomagate tudi s tem, da mednje nasadite špinačo in solato. Tudi ti dve rastlini bosta odgnali bolhače.

In kot svetuje v svoji knjigi Moj ekovrt strokovnjakinja za zelenjadarstvo in okrasne rastline Miša Pušenjak, se lahko uspešno borite proti bolhačem tudi s pripravki iz pelina in vratiča. V poletni vročini je treba s temi pripravki škropiti rastline dvakrat tedensko.

Preberite tudi, kako si pomagati pri koloradskem hrošču v 72. številki revije.