Katere vitamine potrebujemo za dobro voljo?

Temne misli odženemo tako, da krepimo nastajanje noradrenalina, dopamina in serotonina v možganih. To dosežemo z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali. V načelu preprosto, mar ne?!

Za pozitivno naravnanost do življenje od beljakovin potrebujemo aminokisline fenilalanin, triptofan in tirozin. Pri ogljikovih hidratih pazimo, da uživamo le sestavljene ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom. Od vitaminov najbolj potrebujemo vitamine skupine B (B1, B3, B5, B6, B7, B9 – folna kislina) in vitamin C. Od mineralov pa kalij, kalcij, magnezij, cink, mangan in selen.

Vitamin C je nujen za boljšo razgradnjo beljakovin. Med vitamini skupine B je vitamin B1 tisti, ki skrbi, da možganske celice dobijo dovolj hrane iz ogljikovih hidratov. Zato pri blažjih oblikah že dopolnjevanje z vitaminom B1 ublaži napade depresije. Dobimo ga v polnozrnatih izdelkih, koruznem zdrobu, ajdi, leči in grahu, v beluših, jajčnem rumenjaku, sončničnih semenih, pistacijah, arašidih in lešnikih ter v pršutu. Je pa zelo občutljiv in pri toplotni obdelavi razpade. Zato uživajmo pistacije, lešnike, semena, pršut in pomaranče v surovi obliki. Ni naključje, da priporočajo porodnicam šodo, s katero jih obvarujejo pred poporodno depresijo.

 

Vitamin B6 dobimo v bananah, arašidih, orehih, jajcih, leči, ovsenih kosmičih in polnovrednih žitih. Banani so včasih rekli »sadež modrecev«, ker ima idealno sestavo različnih enostavnih in sestavljenih sladkorjev, vitamin B6 in tiamin ter kalij, baker in magnezij. Vitamin B9 ali folna kislina je odlično zdravilo za boljše razpoloženje. Zato folno kislino štejejo tudi kot antidepresiv. Dobimo jo v zeleni listnati zelenjavi, pomarančah, rdeči pesi, cvetači, bučkah …, je pa prav tako občutljiva na toploto, zato jo uživajmo v svežih sadežih. Vitamin B12 pomaga zmanjšati razdražljivost, izboljšuje zbranost in krepi živce, vitamin E pa poskrbi za vnos kisika v možgane.

Minerali železo, mangan, baker, cink, selen in magnezij sodelujejo pri pretvarjanju fenilalanina v noradrenalin. Zato je dobro uživati več stročnic in polnozrnatih izdelkov, rib in morske hrane. Pomembno vlogo ima mineral selen. Ugotovili so, da imajo vsi depresivni posamezniki premalo selena. Že dopolnjevanje selena z vitaminom E izboljša stanje. Kalcij je skupaj z magnezijem naravno pomirjevalo. Baker pomaga železu pri delovanju rdečih krvničk in prenosu kisika po krvi, cink pa skrbi za nastanek nevrotransmiterjev.

Kako ogrožen je vitamin B1?

Pazimo: vitamin B1 uničujejo pravi čaji. Kdor brez čaja ne more, naj raje pije hmeljev in šentjanžev čaj.