Muhe, komarji, bolhe, pršice. Kaj pa zdaj?

Med poletjem so živali že tako razdražljive zaradi vročine – vedno naj imajo na voljo možnost umika v senco ali ohlajen prostor ter svežo vodo – hkrati pa jih ogrožajo insekti. Ti se napajajo z njihovo krvjo, med tem prenašajo malo morje bolezni, po ugrizu pa puščajo številne rane, ki se lahko zagnojijo, živali srbež spravlja pod stres, nekateri drugi zapleti lahko vodijo celo v pogin. Pomoč proti tem težavam smo poiskali v naravi: proti hlevskim muham zeliščni nasadi, proti rdečim pršicam na perjadi koncentrat olja margose, proti bolham na psih in mačkah pa jabolčni kis.
Ena od nadlog so insekti, ki napadajo naše živali. V tem času se v posebno velikem številu razmnožijo muhe, ki vznemirjajo tako hlevsko živino kot živino v izpustu. Uporaba kemičnih sredstev ima res hiter učinek, a posledično tudi nevarnega za živino, saj tako ali drugače sestavine preidejo v telo živali. Ena od možnosti odganjanja muh je naselitev bioloških muh in mini os, ki se hranijo z ličinkami in bubami hlevskih muh.
Zelišča ob (tudi v) hlevih in pašnikih
Lahko pa si gospodarji pomagajo tudi z zelišči in dišavnicami, ki so uspešne tudi v boju z drugimi insekti. Okoli hleva, tudi v njem in seveda ob pašnikih se tako zasadijo zeliščni otočki ali pa korita, ki naj vsebujejo vsaj eno od naslednjih zelišč: vodno krešo (odganja hrošče, stenice in druge žuželke), limonovec, limonsko travo, meto, meliso (vse odganjajo komarje in druge žuželke), sivko (odganja muhe, komarje, vešče in drug mrčes), baziliko, rožmarin (oba odganjata muhe in komarje). Uspešno borbo proti muham in drugemu mrčesu pa lahko napoveste tudi z zasaditvijo paradižnika.
Nad rdeče pršice z oljem plodov margose
Kurnike ali steljo za perjad pogosto napadejo rdeče pršice. Eno najbolj učinkovitih sredstev, ki jih ponuja narava, je hladno stiskano olje plodov margose. Plodovi tega drevesa so podobni olivam. A pozor: za perjad lahko uporabljamo le koncentrat olja, ne pa oljnega razpršila, ker bi ta zlepil perje. Koncentrat je uporaben tudi v hlevih, na drobnici, na ležiščih psov in mačk, oljno razpršilo pa na govedu, konjih, prašičih.
Jabolčni kis zatira bolhe
Eden najbolj nadležnih zajedavcev pri psih in mačkah so bolhe, tudi zato, ker jih bomo prej ali slej dobili še v naše bivališče (tudi, če žival biva zunaj, bomo bolhe prenesli v naše bivališče po tistem, ko bomo pobožali žival). Pri psih lahko v prehrano dodamo pivski kvas, olje črne kumine in česnovo olje, ki odganjajo tako bolhe kot klope.
Ko pa se bolhe že pojavijo, psa ali mačko okopajmo. Siceršnjemu šamponu, ki ga uporabljamo za živali, dodajmo razredčen jabolčni kis, ki deluje kot naravni repelent.

Vodna kreša je priporočljiva okoli pašnikov.