“Božji čaj”
Ste že slišali za kombučo? Je zanimiva pijača z raznoliko uporabo. Mnogi jo uživajo kot osvežilno pijačo, ki nadomešča gazirane pijače. Ima rahlo kiselkast okus z mehurčki in se lahko aromatizira z dodatki, kot so sadni sokovi, sveže sadje ali zelišča. Kombučo lahko uporabljamo tudi kot osnovo za koktajle in smoothije.
Kombuča čaj je pijača s čajno osnovo, ki nastane s sočasno alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo ob prisotnosti kulture kombuče. Napitek se lahko pripravi z različnimi čaji, ki jih mikroorganizmi predelajo, in s sladkorjem, ki služi kot hranilo. Nastanejo številne snovi z zdravilnim, poživljajočim in razstrupljevalnim učinkom. Okus spominja na mošt oziroma na vino cviček, in je odvisen od uporabljenega čaja.Če fermentacija poteka predolgo, se spremeni v kis.
V Evropi ta napitek poznamo šele od začetka prejšnjega stoletja, v Aziji pa so to gobo uporabljali že veliko prej (na Kitajskem jo na primer uporabljajo že kakih 2000 let).
»Božji čaj«
Uporaba napitka iz kombuče naj bi segala 200 let pred naše štetje na Daljni vzhod (predvsem na Kitajsko, tudi na Japonsko). Iz njega so pripravljali tako imenovani »Božji čaj« ali »eliksir življenja« ali »čaj nesmrtnosti«, in verjeli, da ima čarobno moč ter omogoča večno življenje. Kombuča oziroma kombuša ali kombu-čaj naj bi se imenoval po korejskem zdravniku Kombu. Z njim naj bi ozdravil prebavne motnje takratnega japonskega cesarja Imperiorja. Konec 19. stoletja so napitek pripravljali tudi v Rusiji, od koder je desetletja kasneje prišel tudi v Evropo.
Priprava kombuče je precej preprosta, vendar zahteva nekaj potrpljenja
Najprej pripravimo sladek čaj, pogosto z uporabo črnega ali zelenega čaja, ki ga ohladimo na sobno temperaturo. Nato dodamo kombuča gobico in nekaj tekočine iz prejšnje serije kombuče, da začnemo proces fermentacije. Posodo s čajem in gobico pustimo na sobni temperaturi, pokrito z dihalno tkanino, da omogočimo prehod zraka, hkrati pa preprečimo kontaminacijo. Fermentacija traja običajno od enega do dveh tednov, odvisno od želenega okusa. Ko je kombuča dovolj fermentirana, jo lahko precedimo in prenesemo v steklenice za shranjevanje v hladilniku. Kombučina goba za rast potrebuje toploto – najbolj idealna je temperatura okrog 32 °C – ter kisik in svetlobo. V približno 10 do 14 dneh po nastavitvi je napitek dozorel, tako da ga lahko precedimo. Napitek shranimo v hladilniku in vsak dan popijemo en do dva kozarca.
Pravijo, da kombuča:
- zdravi artritis, lajša bolečine v sklepih,
- podaljša življenjsko dobo,
- zdravi norice in razjede,
- preprečuje nastajanje gub,
- vrača barvo sivim lasem in preprečuje plešavost,
- ustavlja drisko in hkrati zdravi zaprtje,
- podaljšuje življenje,
- preprečuje nekatere vrste raka in pomaga pri okrevanju po rakavih obolenjih,
- pospeši telesno presnovo, kar omogoča uspešno zmanjšanje telesne teže…,
- povečuje raven energije,
- zmanjša stresno delovanje trebušne slinavke,
- razbremeni delovanje jeter,
- izboljšuje oslabljen vid in sivo mreno,
- razstruplja telo,
- zdravi depresijo, anksioznost, motnje spanja in izboljša obvladovanje stresa,
- preprečuje razvoj rakavih obolenj,
- preprečuje simptome menopavze,
- izboljša vid,
- ojača mišice nog,
- zdravi artritis,
- poveča spolno moč,
- izboljša prebavo,
- pomaga pri blokiranih arterijah in sladkorni bolezni,
- ojača ledvice,
- pomaga pri boleznih srca,
- izboljša apetit in pomaga pri spanju,
- zmanjšuje možnost pojava žolčnih kamnov in problemov z jetri,
- pomaga pri hujšanju in zaustavi drisko,
- pomaga pri hemoroidih,
- odpravlja plešavost, sive lase in obnavlja lasno strukturo,
- omogoča bolj zdravo, čvrsto in elastično kožo,…
VEČ PA V AVGUSTOVSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Za naročila pokličite: 080 47 48 ali nam pišite: narocila@naravazdravi.si