KRVAVI MLEČNIK Chelidonium majus

Rastlina je ime dobila po svojem rumenem mlečku in med drugim pomaga pri žolčnih kamnih. Že res, da so v zmernih dozah vsi deli rastline toksični a v ustreznih odmerkih je široko terapevtsko uporabna pri žolču, astmi, bradavicah…

Je grenkega okusa a uporaben tudi kot olje in tinktura
Krvavi mlečnik iz družine makovk poznamo tudi pod domačimi imeni: kačja trava, kačji mleček, kremenica, kravje zelišče, krvni mleček, krvomočnica, pasje zelje, rudeči mleček… Iz kratke korenine požene pokončna stebelca, ki so pri vrhu razvejena, toda spodnji listi so pecljati, medtem ko so zgornji sedeči. Vsi deli rastline vsebujejo rumeno rdeč sok (mleček), ki je neprijetnega vonja ter ostrega in grenkega okusa. Cvetočo zel nabiramo od marca do julija, korenino pred cvetenjem, dasiravno rastlina cveti od maja do septembra

Nekoč je lajšal zobobol in celil rane
V kitajski medicini mu pripisujejo protibolečinske, protivnetne in razstrupljevalne lastnosti ter pomirjevalne za dražeč kašelj, Romi so ga uporabljali za osvežitev nog, V Rusiji za odstranjevanje kurjih očes.

TODA: zaužitje večje količine povzroča krče, drisko, ohromelost, včasih tudi smrt!

Pa vendarle…sok, čaj, vino, tinktura…kaj vse lahko pripravimo iz krvavega mlečnika?
ZA ODSTRANITEV BRADAVIC IN KURJIH OČES: s sokom svežih rastlin namažemo bradavice in kurja očesa dvakrat na dan, toda kvečjemu samo 2 do 3 bradavice hkrati. Vztrajajte vsaj 1 mesec ali več.
ČAJ ZA JETRA IN ŽOLČ: ½ čajne žličke zdrobljene ali sveže zeli krvavega mlečnika prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati vsaj 20 minut. Precedimo in neoslajeno pijemo dvakrat dnevno po eno skodelico.
VINO ZA ČIŠČENJE KRVI: 30 g zeli in korenin krvavega mlečnika prelijemo s ½ litra belega vina in pustimo da vse skupaj stoji vsaj dve uri, nato precedimo in to mešanico pijemo po požirkih čez dan.

Uporaben je kot sok, vino, čaj, tinktura, olje…