Kumarični sok za čiščenje telesa

Sok dobimo tako, da neolupljeno kumaro – seveda mora biti ekološko pridelana, brez strupenih škropiv – damo v sokovnik ali strojček za mletje mesa, potem pa tako nastalo kašo stisnemo skozi laneno krpo. Čisti kumarični sok je sicer bolj plehkega okusa, vendar izredno zdravilen. Če ga pijemo po požirkih, odvaja iz telesa nakopičeno žlindro in strupene snovi, čisti zakisano kri in jo normalizira. Ker topi sečno kislino, je še posebej priporočljivo, da ga uživajo srčni in ledvični bolniki. Še posebej, če imajo ledvične kamne in kamne v mehurju, in so ti posledica nakopičene sečne kisline. Zelo ugodno vpliva tudi na tanko črevo, ledvice in pljuča. Pa seveda tudi na kožo. Prav tako čisti sok kot kumarična solata pomagata zniževati sladkor v krvi. Ugodno vpliva tudi na težave v meni, še posebej pomaga pri vročinskih valih oziroma valovanju krvi. Če nam čisti okus kumaričnega soka ni najbolj všeč, ga lahko popravimo s sokom korenčka, zelene pa tudi jabolčnega lahko primešamo. Bistveno pa je, da tako sok kot solato iz kumar uživamo sveže pripravljeno. Strokovnjaki pravijo, da je ne samo zgrešeno, temveč celo škodljivo za organizem, če pripravimo večjo količino soka ali solate, ki ju potem shranimo v hladilnik in uživamo kasneje ali celo naslednji dan.

Več o kumari, njenih zdravilnih učinkih in pripravkih iz nje, preberite v 107. številki revije.