Ledvični kamni pri živalih? Zelo pogost problem

Ne samo pri ljudeh, sečni kamni se razvijejo tudi pri živalih. Ali obstajajo pasme, ki so bolj nagnjenje k tem težavam in kako sploh prepoznati to težavo, ki nam jo žival sicer sporoča s svojim vedenjem. O sečnih kamnih, ki se lahko razvijejo tudi pri hišnih ljubljenčkih, smo se pogovarjali z veterinarko Mojco Grilc.

»Urolitiaza je izraz, ki opisuje nastanek kamnov kjerkoli v sečilih. Lahko se pojavijo v ledvicah, sečevodih, sečnemu mehurju ali sečnici. Sestavljeni so iz različnih mineralov, med katerimi so, glede na sestavo, pri psih in mačkah pogostejši struvitni kamni, kamni kalcijevega oksalata in uratni kamni. Predvsem se pogosteje pojavljajo pri notranjih mačkih, ki imajo prekomerno težo in pri nekaterih pasmah psov. Pojavljajo se tudi pri morskih prašičkih, kuncih, dihurjih in še bolj eksotičnih vrstah kot so plazilci, želve in kače,« uvodoma pove Mojca Grilc.

Vzroki za nastanek so pravzaprav zelo podobni kot pri ljudeh, ugotovimo, ko Grilčeva pove, da so sečni kamni posledica agregacije urinskih kristalov, ki nastajajo v prenasičenem urinu. »Če se ti kristali ne izločijo, se združijo v sečne kamne različnih velikosti in sestave. Vzrokov za njihov nastanek je več.  Ker so sečni kamni sestavljeni iz mineralov, je med najpogostejšimi vzroki hrana, predvsem briketi z visoko vrednostjo mineralov in proteinov ter premalo zaužite vode,« pojasni Mojca Grilc. Predvsem pri mačkih igra pomembno vlogo pri nastanku kamnov debelost, s katero se pogosto spopadajo predvsem mačke, ki živijo le v notranjih prostorih. »Zanimivo je, da tudi hranjenje izključno z briketi lahko vodi v nastanek sečnih kamnov, pozabiti pa ne smemo niti na stres, ki mu je izpostavljena žival. Tudi ta je lahko vzrok nastanka kamnov,« razloži Mojca Grilc. Pri malih glodavcih je med pogostimi vzroki hrana, prebogata s kalcijem in proteini, pri  plazilcih pa je med možnimi vzroki pomanjkanje nekaterih snovi, predvsem vitamina A in D, preveč proteinov in bakterijske uroinfekcije.

Kako ukrepati v primeru ledvičnih kamnov pri malih živalih, si preberite v reviji Narava zdravi.