Liker za krepitev srca

Dišečo lakoto (Galium odoratum) nabiramo v suhem in lepem vremenu ter pustimo, da ovenijo. Šele potem jih damo v velik kozarec s pokrovom, prelijemo z žganjem in kozarec
zapremo. Za tri tedne ga postavimo na toplo, nato vsebino precedimo. Vodo zavremo, ji dodamo sladkor in ohladimo. Ko se voda s sladkorjem ohladi, prilijemo žganje, dobro premešamo in natočimo v steklenice ter hranimo v temen in hladen prostor. Takšen liker je dober za prebavo in prijetno poživljajoč, saj krepi srce in čisti kri in ga pijemo vedno po jedi.

Opozorilo

Pripravkov iz dišeče perle oziroma lakote ne smemo jemati hkrati z zdravili za zdravljenje krvnega obtoka.
Med nosečnostjo in dojenjem se je pripravkom iz dišeče perle oziroma lakote bolje izogniti.

Več o dišeči lakoti oziroma dišeči perli, kako jo nabirati, kako si z njo pripraviti čaje, obkladek proti glavobolu in mešanico proti kajenju, lahko preberete v 108. številki.

Potrebujemo:

  • 40 celih rastlin dišeče lakote (listi in cvetovi)
  • 1,5 l grozdnega žganja
  • 20 dag sladkorja
  • 4 dcl vode