Lipa – odlično zdravilo pri prehladih

Lipa je priporočljiva ob prehladih, saj povzroča potenje. Svetujemo jo predvsem tistim, ki se težko spotijo. Dokler se, ko smo prehlajeni, vsaj enkrat dobro ne spotimo, nas prehlad ne bo zapustil. Pomembno je, da čaj spijemo vroč. Stara pastirska medicina nas sicer uči tudi, da lahko lipa, če z njeno uporabo pretiravamo, suši kri, zato svetujemo, da se držite predpisanih priporočljivih dnevnih odmerkov.

Nekoč so uporabljali tudi manjše veje lipe, predvsem ob zastrupitvah ali krvavi driski. Veje so metali na  žerjavico, da so zoglenele. To oglje so zdrobili in ga presejali na finem situ. Nato so eno noževo konico tega oglja na dan uživali. Lipovo oglje namreč nase veže strupe. Lahko ga kombinirate tudi z mlekom.

Nastrgano lipovo lubje je, na primer, primerno za rane, ki se slabo celijo. Tudi lipovo listje, če ga potolčemo, da listi izločijo sokove, uporabljamo v te namene. Posameznikom, ki se močno potijo, svetujem kopel. Lipova kopel je blagodejna tudi pri ranah na nogah, predvsem pri tistih ranah, ki potrebujejo čas, da se zacelijo. Nikakor ne priporočam, da rane na nogah celimo hitro, saj si s hitrim celjenjem lahko zastrupimo kri, bolezen pa se vrne. Priporočam torej počasno celjenje in lipa je takšna zdravilna rastlina, ki nam pri tem lahko pomaga.

Še učinkovitejši čaj

Srebanje lipovega čaja pomaga tudi, če mu dodamo kavno žličko žganja