GERB in stara ljudska pastirska medicina

Naš zeliščar Stanko Zemljak v marčevski številki revije NARAVA ZDRAVI piše o refluksu ali po domače: zgagi. GERB predstavlja organsko obolenje želodca, kisli refluks pomeni vračanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik, saj požiralnik nima podobne varovalne sluznice kot jo ima želodec. Tak vdor želodčne vsebine v požiralnik sproži bolečino in vnetje, ki lahko traja krajši ali daljši čas.

Vnetje katerega se niti ne zavemo lahko povzroča: uživanje alkohola, tablet (aspirin), tako preslana kot prevroča hrana, močno pikantna in hrana, ki je ne prežvečimo dovolj temeljito.
Gastritis izzovejo hladne pijače ali mrzla hrana, ki jo vzamemo takoj iz hladilnika, tudi mrzlo sadje in podobno. Povzroča ga morebitne poškodbe od zaužitih strupenih snovi ali jedi (gobe), tudi kadar so prisotne duševne motnje, na primer depresija: to lahko privede do vnetja želodčne sluznice, ki močno zateče, zadebeli in postane močno rdeča. S
Otroku lahko povzroči gastritis že okužba z glistami – takrat opazimo močan in kisel zadah, ko mu hrano požene skozi nos in usta, saj takrat pride do vračanja vsebine iz želodca in dvanajsternika v požiralnik. Zakaj pride do tega? Ker je poškodovana mišica v spodnjem delu požiralnika, saj bi morala odpirati samo takrat, ko hrano pogoltnemo, drugače bi morala ostati skrčena in zaprta.

Kaj lahko jemo in pijemo in katere hrane se je treba izogibat?
Vedno si je treba vzeti čas ter hrano temeljito prežvečiti, jo dobro zvezati s slino, da požiramo čim bolj kašasto obliko hrane in kolikor je le mogoče, pomembno je, da se prehranjujemo ob istem času
Tudi obisk pri zobozdravniku ne bo čisto nič odveč, saj je dosti krat je krivo slabo zobovje, ker se hrana ne zgrize dovolj.
Jesti je treba tudi postne juhe brez prežganja, močnate, nemastne juhe, kot je goveja, telečja in kurja juha z dodatkom riža, zdroba, kaše, rezancev, krpic, testenin. Dušeno zelenjavo vedno pretlačimo in zabelimo z oljem ali svežim maslom. Uživati je treba špinačo, zelje, krompir, korenje, repo le v obliki kaše. Od mesa pa: teletino, kurje meso, golobje in nemastne morske ribe, kot sta brancin in oslič. Od sladkovodnih pa postrv, ščuka in podobno. Piti je treba limonado ampak ne presladko, oranžado, mineralno vodo…kdor lahko uživa alkohol: morda kak kozarček terana, domačega gemaja, kako suho dalmatinsko vino.

Kaj o vsem pravi domača naravna pomoč;
Če želodec krvavi (predvsem je to pogost primer pri malokrvnih, anemičnih ljudeh), takrat ni dovolj krvi v nogah, to se pravi v spodnjem delu telesa. Noge so vedno mrzle, telo je slabotno. Tak človek naj nekaj časa redno pije čaj iz šentjanževih rož in zdrobljenih brinjevih jagod: vsaj tri tedne vsaki dan 3 manjše skodelice nesladkanega čaja. Enako dober je, če navedenih zeli nimamo, tudi samostojen čaj iz njivske preslice, saj zožuje male drobne počene žilice – a ob pitju je treba mirovati.
Kadar se spahuje kislo in grenko, gre za slabo prebavo. Preden gremo spat, si naredimo vroč senen obkladek preko trebuha. Dobro ga ovijemo in odležimo vsaj 2 uri. To ponavljamo vsaj teden dni vsak večer. Senen prevretek skuhamo nekje 5 do 6 litrov in ga ne zavržemo, da ga imamo tudi za naslednje dni. Vsakič pa ga segrejemo, saj se polaga vroč obkladek in sicer tako dolgo, dokler vse tekočine ne porabimo.

VEČ V MARČEVSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! 080 47 48!

Kadar želodec krvavi, pomaga čaj iz šentjanževih rož.