Matični mleček – vir življenja

Matični mleček izločajo mlade čebele v starosti od 5 do 12 dni. Nastaja v njihovih krmilnih in mandibularnih žlezah. Pri čebelji družini je matični mleček hrana čebelje matice. Mlade čebele matični mleček dobijo le prve tri dni, ko se izleže jajčece, kasneje pa med in cvetni prah. Ker čebelja matica vse življenje uživa zgolj in samo matični mleček, čebele pa le med in cvetni prah, se matica bistveno razlikuje od čebel.

Potrebno je poudariti, da česa podobnega matičnemu mlečku ni mogoče ustvariti v laboratoriju oziroma matičnega mlečka ne smemo termično obdelovati, kajti potem izgubi vse svoje naravne bioaktivne snovi, ki imajo največji terapevtski učinek. Matični mleček lahko uživamo kot samostojno učinkovino. Okus matičnega mlečka je kiselkasto-pekoč. Za nekatere je celo neprijetnega okusa. Če ga uživamo za krepitev imunskega sistem, ga uživamo 2x na dan po en gram. Položimo ga pod jezik in počakamo, da se raztopi. Na ta način se matični mleček najlažje in najbolje absorbira v kri.

Vse o zdravilnih lastnostih matičnega mlečka, ki jih razkriva čebelar Darko Rebernik, si preberite v septembrski številki revije Narava zdravi, ki je že na prodajnih mestih.

Kako ga uživamo?

Matični mleček lahko uživamo kot preventivo ali kot terapijo pri posameznih zdravstvenih težavah.