BOROVA SMOLA – Bor (Pinus)

Preden smo imeli velikanske supermarkete in proizvodnjo s strojno opremo, so morali ljudje vedeti, kako stvari narediti sami. Na žalost se je veliko tega znanja izgubilo in dandanes so ljudje popolnoma nemočni, da bi stvari naredili sami. Da bi povečali naše znanje in spretnosti o preživetju, smo vam pripravili nekaj napotkov, ki jih lahko naredite z borovo smolo. Smola je, pravijo poznavalci, nafta današnjega in jutrišnjega dne.

Borova smola ima številne različne uporabe, vključno kot tesnilo, lepilo in lak. Destilirajo jo v kolofonijo, ki se uporablja za boljši oprijem med predmeti, ter terpentinovo olje, ki se uporablja kot topilo in razredčilo za barve. Obstajajo tudi medicinske uporabe borove smole.

Iz borovcev se cedi smola, ko so poškodovani. Smola ima antibakterijske lastnosti, ki preprečujejo okužbo poškodovanega drevesa. Na enak način si lahko z borovo smolo celimo rane. Borov sok je poleg naravnega antiseptika tudi protivneten, njegova lepljivost pa pomaga pri zapiranju ran. Dobro se obnese tudi pri zdravljenju ekcemov.

Kaj je borova smola?

Gre za lepljivo snov, ki po drevesnih deblih prenaša vodo, hranila, visoko vsebnost sladkorja in mineralne elemente – podobno kot deluje kri v človeškem telesu. Ko so borovci podvrženi fotosintezi, proizvajajo ogljikove hidrate, ki jih nato pretvorijo najprej v škrob in nato v sladkor. Ta sladkor se združuje s sokovnimi tekočinami in postane bolj lepljiva, izcejajoča se snov, ki jo poznamo, nekateri ji pravijo strnjen sok, večinoma pa se uporablja izraz smola.

Borova smola je protimikrobna, zato je zelo primerna za lokalno uporabo na ranah različnih vrst. Znano je tudi, da deluje protivnetno, zato je enako prijetna za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih. Borova smola lahko poveča cirkulacijo, kar tudi pojasnjuje, zakaj pomaga pri lajšanju bolečin.

Borovo mazilo je tradicionalno mazilo, ki iz telesa odstranjuje okužbe, razjede in vnetja. Zmanjša bolečino in oteklino ter pomaga telesu pri samozdravljenju.

Za pripravo mazila iz borove smole morate najprej zbrati nekaj soka oziroma smole iz borovcev.

  • Z močnim in ne preveč ostrim nožem ter z manjšim vedrom boste najprej lovili smolo, najbolje tisto, ki je malo mehka, saj se takšna bistveno prej raztopi. Zelo trde smole, ki se drobi kot steklo, ne nabiramo. Naberemo pa tudi takšno, ki je po vrhu počrnela – seveda, če je znotraj mehka in lepa.

  • Nato jo je treba raztopiti in prečistiti. To naredimo tako, da jo damo v poseben lonec, jo skoraj povsem prelijemo z oljem, ta lonec damo v drugega, ki je napolnjen z vodo, ter to počasi segrevamo kakšno uro ali dve in vmes premešajte.

  • Z dvojnim kotlom segrejte sok oziroma smolo v tekočino. NE segrevajte borovega soka neposredno nad ognjem, ker je zelo vnetljiv!

  • Segret borov sok precedite skozi cedilo, da odstranite umazanijo ali lubje.

  • Nato zmešajte borov sok oziroma smolo z oljčnim oljem. Še enkrat, to naredite nad dvojnim kotlom.

  • Zadnji korak je, da dodate nekaj čebeljega voska, da postane čvrst.

Prva pomoč

Borov sok je naravni antiseptik z antibakterijskimi lastnostmi. Nekateri, ki se veliko gibljejo v naravi, te lastnosti dobro izkoristijo z uporabo soka za zapiranje ran, ko so v naravi in nič drugega pri roki. Za izdelavo medicinskega super lepila se uporablja smola, ki izteka iz poškodovanih iglavcev ali pa se talijo te strjene kroglice smole. Poleg tega borova smola vsebuje vitamin C, ki krepi človeško odpornost proti bakterijam in okužbam.

Zeliščni dodatek

Nekateri zeliščarji dodajo v svoje pripravke dodatke iz borovega lubja, saj s tem izvlečejo več bistvenih vitaminov, polifenolov in fitonutrientov,. Borova smola in borove iglice imajo veliko enakih hranil in antibakterijskih lastnosti; zato adstringentne snovi zlahka najdejo svojo pot v izdelke, kot so protivnetni čaji in juhe za zdravljenje vnetega grla ali drugih bolezni.

KAJ VSE ŠE LAHKO PRIPRAVITE IZ BOROVE SMOLE PA SI PREBERITE V SEPTEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! NAROČILA: 080 47 48!

Iz borove smole lahko naredimo marsikaj: tesnilo za čolne, svetilko, mazilo, lepilo…