Zelo zdrava ČEBULA

Čebula je sila preprost pridelek, ki se lahko odlično obnese v boju proti prehladu, diabetesu, srčnim boleznim in obenem čisti kri ter izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka.
Čebula je dvoletna rastlina iz družine lukovk, njena čebulica je okrogla, nekoliko ploščata in obdana z rdeče rjavimi luskavi oziroma lupino. Rastlina cveti od junija do septembra. Čebulo vzgojimo iz semena ali iz čebulice, s sajenjem semen pričnemo že v sredini februarja, ko jih posadimo v sadilne celice. Če se odločimo za sajenje iz čebulice, pa te posadimo spomladi ali jeseni. Na gredi se zelo dobro obnese v navezi s korenčkom, krompirjem , solato, koprom, jagodami in podobno.

Čebula je podobno kot česen naravni antioksidant. Uporablja je za zdravljenje vnetega grla in deluje proti kašlju ter bronhitisu. Deluje tudi preventivno, saj preprečuje želodčne in črevesne težave ter infekcije dihal. Kot preventiva je učinkovita tudi pri osteopozorozi, diabetesu in raznih srčnih boleznih. Redno uživanje čebule zmanjšuje nevarnost za nastanek raka na želodcu, debelem črevesju, jajčnikih, danki in grlu.

Iz čebule si lahko pripravite čaj, ki vam bo izboljšal imunski sistem, učinkovit je tudi pri suhem in dražečem kašlju ter bolečem grlu. Tak čaj lahko tudi inhaliramo. Srednje veliko čebulo olupimo, narežemo, stresemo v lonec, prilijemo še pol litra vode in segrejmo do vretja. Nato na zmanjšanem ognju kuhamo še 10 minut. Odstavimo, pokrito vsebino pustimo nadaljnjih 10 minut, precedimo in pijemo po požirkih.

Zunanje čebulne lupine so bogate s kvercetinom, zato jih posušimo, drobno narežemo in pripravimo kot čaj. Če kašljamo, dnevno popijemo 2 do 3 skodelice čaja.
Če dnevno pojemo eno surovo glavo čebule, nam pomaga proti zamašenim arterijam, strjevanju krvi, srčnim boleznim in trombozi.
Se pa ljudem z občutljivim želodcem uživanje surove čebule ne priporoča, prav tako se je naj izogibajo tisti, ki imajo poškodovano želodčno sluznico, gastritis, razjede ali trpijo zaradi trebušne slinavke.

Čebula je naravni antioksidant.