Ena izmed najbolj znanih grenčic

Legenda pravi, da venec, sestavljen iz teh cvetočih rastlin, ki ga v noči svete Valpurge med 30. aprilom in 1. majem nosi na glavi, ščiti pred zlim vplivom čarovnic. V različnih evropskih državah (Bolgarija, Madžarska, države nekdanje Jugoslavije) in v Maroku je ta vrsta predmet gojenja za uradne namene kot tudi za industrijo alkoholnih pijač.

Nabrana v času polnega cvetenja vsebuje grenke glikozide, flavonoide, sledove kislih alkaloidov, eterično olje, voske, gume, tanine, sladkorje itd. Iz tavžentrože lahko izdelamo razne homeopatske pripravke za zdravljenje jeter in težav z žolčem, v industriji proizvodnje žganih pijač jo dodajajo tudi različnim likerjem.

Čaj iz posušenih delov rastline: dve žlički posušene rastline prelijte z 3 decilitri vrele vode, počakajte 20 minut, precedite in popijte.

Večkrat so dokazali njene dobro znane grenko-tonične, apetitne, stimulatorje želodčnega izločanja, aktivatorje prebavnih procesov, lastnosti, ki se uporabljajo pri pomanjkanju apetita in težkih prebavah, zlasti v obliki poparka in tinkture. Za zunanjo uporabo je učinkovit kot detergent in kot sredstvo za brazgotinjenje. Odsvetuje se osebam s hiperkislostjo želodca, gastritisom in razjedami. V ljudski medicini so jo dolgo uporabljali kot kinin za boj proti malarijski mrzlici. Poparek stoletnika pripravimo iz dveh gramov posušene rastline v 150 ml vrele vode 15 minut, ki ga pijemo mlačnega pol ure pred obroki.
V Slovenji rastejo štiri vrste tavžentrož. Poleg navadne še zala tavžentroža, preostali dve vrsti najdemo ob morju. Je postala že precej redka rastlina, zato vam zeliščarji nahajališča ne bodo kar tako zaupali, tudi zato, ker rastlino nekateri pulijo, namesto, da bi jo odrezali. Režemo jo s škarjami ali nožem kakih 5 cm nad zemljo. V juliju in avgustu nabiramo celo rastlino, nato zelišče povežemo v šopek.

Recept za vino in žganje iz tavžentrože in o ostalih zdravilnih koristi pa v prihajajoči marčevski številki revije NARAVA ZDRAVI! Za naročila pokličite: 080 47 48!

Iz nje pripravimo tudi žganje in vino.