Naravna pomoč pri opeklinah

Eni pravijo, da se je soncu treba povsod izogibati, drugi, da je zmerno sončenje zdravo in potrebno, saj krepi kosti in uravnava hormone. Nenazadnje se tudi hormon sreče ustvarja s pomočjo sonca. Seveda pa moramo biti pri sončenju previdni – čas med 11. uro dopoldan in 16. popoldan bi morali preživeti v senci, pred in po tej uri pa lahko uživamo sončne žarke. Seveda pa tudi v tem času ne pozabimo na zaščito s kremo z za vašo kožo primernim zaščitnim faktorjem.

Se pa seveda pogosto zgodi, da je sonce kljub vsej naši previdnosti premočno in nas opeče. Takrat si seveda lahko pomagamo tudi s pomočjo zdravilnih zelišč. Z njimi ublažimo morebitne bolečine in pospešimo celjenje poškodovane kože. Seveda pa je treba tudi pri sončnih opeklinah k zdravniku, če smo omotični, zmedeni, če ne moremo stati na nogah ali če se na koži pojavijo veliki mehurji, gnojni izcedek, rdeče proge ali povečana občutljivost.

Zeliščno pršilo

Eden od takšnih pripravkov, ki si ga lahko naredimo sami, je tudi zeliščno pršilo. Zanj potrebujemo zeleni čaj, beli vratič, rožno vodo, navadno vodo in eterično olje sivke. Zeleni čaj namreč vsebuje močne polifenole, ki varujejo kožo in upočasnijo vnetje, ki ga lahko povzroči sončenje. Beli vratič ublaži rdečico, ki pri tem nastane, sivka pa kožo pomiri in zdravi.

Za takšno razpršilo, ki ga je treba porabiti v desetih dneh, zmešamo štiri žličke zelenega čaja z dvema žličkama posušenega belega vratiča in ju prelijemo s 125 ml vrele vode. Lonček pokrijemo in zmes pustimo stati vsaj 20 minut. Potem tak čaj precedimo in ohladimo. Ko je hladen, mu primešamo 60 ml rožne vode in 10 kapljic sivkinega eteričnega olja. Vse skupaj premešamo in prelijemo v stekleničko z razpršilcem. Stekleničko s pršilom shranimo v hladilniku. Pred uporabo jo pretresemo in z vsebino na lahko popršimo opečeno oziroma od sonca prizadeto kožo.

Obveza iz aloje vere

Eno od odličnih pomagal pri opeklinah je tudi aloja vera. To so sicer vedeli že Indijanci, ki so tej rastlini rekli nebeška čarodejna palica in jo uporabljali za zdravljenje puščavskih sončnih opeklin pa tudi pikov škorpijonov.

Zadeva je povsem preprosta. Pri vznožju aloje vere odrežite velik, zdrav list, ki ga previdno zarežete po sredini po vsej dolžini lista. Potem previdno odvihajte oba prerezana robova in ga položite čez prizadeto mesto na koži kot povoj, tako da se gel iz notranjosti lista dotika prizadetega dela kože. To pustimo na koži 10 minut oziroma dokler ne občutite izboljšanja na koži. Ko se stanje izboljša, pa ta del kože še splaknete.

Pomoč iz domače kuhinje in shrambe

Pri od sonca preveč pordeli in opečeni koži pa si lahko pomagamo tudi s tem, kar imamo v domači kuhinji oziroma shrambi.

Tako lahko na opečen del kože polagamo hladne in vlažne čajne vrečke.

Boleče in opečene dele kože lahko masiramo tudi z narezanim surovim krompirjem ali kumarico. Obe rastlini namreč vsebujeta učinkovine, ki hladijo kožo in pomagajo k pomiritvi opečene kože.

Tudi jabolčni in vinski kis pomirjata kožo, pomagata ublažiti bolečine in občutek srbenja pa tudi vnetje. Nekaj listov papirnatih kuhinjskih brisač namočimo v mešanico jabolčnega in vinskega kisa – če imamo samo enega, pa samo v tega – in tako namočene papirnate brisače položimo na tisti del kože, kjer nas je opeklo sonce. Takšen obkladek pustimo na koži dokler se papir ne posuši. Postopek lahko ponovimo večkrat na dan, dokler se koža ne pomiri.

Pri od sonca opečeni koži si lahko pomagamo tudi tako, da na opečeni del nanesemo vsebino kapsule z E vitaminom.

Marsikomu pomaga tudi mleko, če si z njim namažejo opečene dele kože ali pa navaden jogurt.

Sončne opekline lahko ublažimo tudi s pomočjo poprove mete. Iz mete si pripravimo čaj ali dve kapljici eteričnega olja poprove mete kanemo v skodelico mlačne vode. Oboje ohladimo in potem v to pomočimo krpo in z njo nežno umivamo opečeno kožo.

Pri sončnih opeklinah si lahko pomagamo tudi s pasto, narejeno iz enakih delov jogurta, kurkume in ječmena in s tem namažemo opečeni del kože.

Na opečeno kožo lahko nanesemo tudi mešanico, ki jo naredimo iz jajčnega beljaka, medu in virginijskega nepozebnika. Pomaga pa tudi samo jajčni beljak.

Iz izkušenj nekaterih ljudi nam je lahko tudi zobna pasta v veliko pomoč pri manjših opeklinah, saj lajša bolečine in preprečuje nastanek kožnih mehurjev.

Pomaga pa tudi, če na boleče oziroma opečeno mesto nanesemo mazilo, ki vsebuje šentjanževko. Le ta ima namreč lastnosti tako razkužila kot sredstva proti bolečinam.

Sočasno pa šentjanževka oslabi tudi varovalni mehanizem kože pred škodljivimi sončnimi žarki. Zato nikoli, kadar uživate pripravke iz šentjanževke ali se z njo mažete, ne posedajte na soncu.

Paradižnik kot preventiva

Raziskava, ki so jo naredili že daljnega leta 2001 je pokazala, da uživanje paradižnika oziroma paradižnikove omake pomaga preprečevati nastanek sončnih opeklin, predvsem pri ljudeh s svetlo poltjo. Paradižnik namreč vsebuje likopen, ta pa pomaga ščititi kožo pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki.

Kopel z ovseno moko

Najpomembnejša terapija pri opeklinah, tako sončnih kot tudi drugih, je ohlajanje opečenega mesta. Opečene dele kože za 15 minut potopimo v mrzlo vodo, lahko pa damo na kožo tudi mrzle obkladke.

Če pa nas je sonce preveč ožgalo po vsem telesu, ljudje še vedno radi zaspimo na soncu, ne da bi pomislili na posledice, potem moramo v hladno kopel, ki smo ji dodali ovseno moko, ki ji lahko dodamo še skodelico drobno zmletega ovsa.

Članek iz 72. številke revije Narava zdravi.