Naš pes in bogastvo iz narave

Vsak skrbnik psa je že zagotovo opazil, da njegov pes v določenih trenutkih prav zavzeto in ciljano v okolju išče travo. Ali pa morda celo kaj drugega. Zdravega, seveda – stara pariška salama, ki leži ob košu v parku seveda ne sodi v to skupino. Divje živali, deloma pa še zmeraj tudi naši psi, velikokrat čisto nagonsko vedo, da jim nečesa v prehrani primanjkuje, bodisi mineralov, bodisi vitaminov, grenčin ali česa tretjega in po tem posegajo v naravi. Pri psih je to zlasti opaziti, ko imajo kakšne prebavne nevšečnosti. In takrat pride na pasjem sprehodu v poštev že omenjena trava. Čeprav morda na prvi pogled izgleda, kot da psi jedo vedno samo eno vrsto trave, pa temu ni tako – tisto bolj ostro po navadi kaj kmalu po zaužitju izbruhajo, tista manj ostra pa velikokrat kar ostane v prebavilih. Najverjetneje zaradi vlaknin, ki jih vsebuje, morda pa tudi zaradi vitaminov ali grenčin. V primeru, da se to pogosto dogaja, da se pes res notorično pase kot kravica in vsakodnevno bruha ali pa da pokosi polovico sosedovega travnika, je smiselno razmisliti o obisku pri veterinarju. Lahko ima namreč želodčne ali črevesne težave ali pa zgolj prehrano prerevno z vlakninami.

Sicer pa ni ta ali ona vrsta trave edino bogastvo iz narave, s katerim lahko skrbnik psa pomaga svoji živali in ji odpravi ali pa olajša to ali ono prebavno tegobo. Seveda je smiselno vedeti, da je potrebno biti tudi pri uporabi (zdravilnih) rastlin previden, da ni vsaka količina ali del rastline zdravilna in da je pomembno od kod rastlina izvira. Iz onesnažene zemlje ali okolja lahko namreč v pasje telo vnesemo več škodljivih snovi in ne storimo prav nič dobrega, še manj zdravilnega. Prav tako je pred uporabo, oziroma ob pojavu te ali one zdravstvene tegobe, vselej najbolje poklicati svojega veterinarja in ga poprositi za nasvet.

In česa se lahko skrbnik psa posluži?

Najbrž ni kuhinje, ki ne bi v svojim kuharski rutini uporabljala bazilike. Ta ni dobra samo v kombinaciji s paradižnikom na špagetih, temveč je dober blažilec krčev v želodcu in črevesju. Spodbuja tek in lajša napenjanje ter zmanjša flatulencijo (vetrove). Deli rastline, ki jih lahko skrbnik psa uporabi, so listi in cvetovi, iz katerih se pripravi poparek ali prevretek. Če pes zaradi vonja ali okusa pripravljene tekočine ne bi želel zaužiti, mu jo lahko pomešamo v hrano.

Čeprav velja brusnica za zlato pomoč, ko gre za težave v sečilih, pa lahko plodove psu ponudimo tudi pri zaustavljanju driske. Po nekaterih virih bi naj že omenjeni plodovi pozitivno delovali tudi na pasji apetit. Pa še okusni so.

Prijetnega (blagega) okusa in vonja je tudi navadni komarček, ki ga najbolje poznamo iz čajnih mešanic za dojenčke in male otroke. Posušeni plodovi iz katerih prav tako skuhamo čaj za pse, tudi pri njih blažijo neljube krče v prebavilih. V primeru, da ima skrbnik težave in pes nikakor ne želi popiti pripravljenega čaja, mu lahko posušene plodove vmeša kar v pripravljen obrok.

Podobno kot komarček vpliva ugodno na prebavo tudi prava kamilica. Ob posušenih cvetovih lahko uporabimo tudi sveže, enako kot pri komarčku v obliki čaja ali pa vmešane v pasjem kosilu. S kamilico bomo psu olajšali želodčne težave (pomirili želodec), hkrati pa tudi ublažili krče v črevesju in pomagali živali pri lažjem izločanju vetrov.

Ko smo že pri pasjem črevesju in plinih, ne gre zanemariti navadne kumine. Tudi ta rastlina (začimba) je nedvomno stalnica v vsaki kuhinji in prevretek iz njenih plodov uspešno blaži krče in zmanjša napihnjenost črevesja, hkrati pa blagodejno vpliva na odvajanje črevesnih plinov.

Pa čim manj prebavnih tegob!

Tanja Usar, dr. vet. med

Veterinarska ambulanta Usar

Iz rubrike Narava pomaga tudi hišnim ljubljenčkom.