Nasveti za nego starejše mačke

Pri mačkah govorimo o starosti od 10. leta starosti naprej.  Ko se mačke postarajo, jih čakajo novi izzivi, ki se zelo razlikujejo od njenih zgodnjih živahnih dni, ko se je podila po hiši, da ste jo komaj ujeli. Kako se pravilno prilagodite novim okoliščinam?

Veterinarji starejšim mačkam priporočajo pogostejše obiske pri veterinarju. Predvsem zaradi vse večjih težav z zobmi, s katerimi se spoprijemajo starejše muce. Ko mačka več ne more jesti, pomeni to prvi znak, da se od nas počasi poslavlja. Zato naj bo skrb na njena starejša leta namenjena njenim zobem in zaradi tega po potrebi obiščemo tudi specializiranega veterinarskega zobozdravnika.

Postavlja pa se tudi vprašanje prave hrane. V starosti se lahko navade hranjenja pri mački spet spremenijo. Mački moramo ponuditi visoko kakovostno hrano z visoko vsebnostjo mesa – po možnosti brez soje, žit ali sladkorja. Pogosto starejša mačka ne poje več toliko kot včasih. Zato je smiselno razmisliti tudi o novih posodicah za hrano – keramične posode pogosto delajo čudeže.”

Ko se mačke starajo, morate narediti veliko sprememb. Spremeni se vedenje vaše štirinožne prijateljice. In zdaj je čas, da se na nove okoliščine prilagodimo mi, lastniki. Mačka se ne igra več tako veliko in potrebuje veliko počitka, na spremembe reagira še bolj nejevoljno kot prej, zato je treba vsako spremembo storiti previdno in postopoma. Vseeno pa tudi na starost velja, da ljubezen največ šteje. Crkljanja tudi starejša mačka ne bo odklanjala. Razvajajte jo in ji pokažite, da čeprav ji moči pešajo, je še vedno vaša najljubša.