Vsakdo se je že kdaj srečal s strahom, živčnostjo, negotovostjo pa tudi s stresom. To je sicer strah prehodnega značaja, a če postane naša stalna spremljevalka, ker si v življenju postavljamo previsoke cilje in se ne znamo sprostiti, se nam lahko kvaliteta življenja hitro spremni. Počutimo se utrujene, ne spimo dobro, smo razdražljivi in če takšna stanja trajajo predolgo, lahko to pripelje do motenj v zbranosti, živčnosti ter oslabitve imunskega sistema. Posledica tega pa je, da hitreje zbolimo, da smo videti »slabo«.

Ponujamo vam nekaj naravnih nasvetov, kako se tem tegobam izogniti, oziroma kako jih preprečiti in premagati. Tako bosta vaše telo in duša pomirjena, vi pa boste videti kot prerojeni, kot da ste pravkar stopili iz kozmetičnega salona. Znano je namreč, da se naše razpoloženje najprej pokaže na koži, laseh, nohtih.

Cimet je odličen za odpravo prehodne motnje. Na košček kruha potresemo cimet ter ga počasi žvečimo.

Odlična za odpravo napetosti v mišicah je voda. Ta ne poživlja le krvnega obtoka pač pa tudi duha. Izmenično oblivanje, hladno umivanje ali hoja po rosi, bodo pomagali proti potrtosti in izčrpanosti.

Odličen krepilni napitek pri razrahljanih živcih je korenčkov sok. Le tega si privoščite vsak dan vsaj 2 dl.

Baldrijan je balzam za živčevje pod stresom. Uporabljajte ga notranje ali zunanje, v obeh primerih ga lahko dodajate vsem pripravkom. Za boljši spanec si pripravimo mešanico 1 žlice medu, 1 žlice jabolčnega kisa in 20 kapljic baldrijana.

Proti vsakodnevnemu stresu se odlično obnese kopel, ki ji dodamo poparek iz lipovih cvetov. 20 g lipovih cvetov prelijemo s tremi litri vrele vode ter pustimo pokrito namakati 20 minut. Nato tekočino precedimo in dodamo vodi za kopanje.

Pomirja tudi poparek iz mete, sivke in rožmarina. Vsakega po 150 g prelijemo s 3 l vrele vode, pustimo pokrito namakati 20 minut, nato precedimo in dodamo vodi za kopanje.