NATALIJA VERBOTEN: že več kot 25 let prisegam na aktiven in zdrav način življenja

Kdo ne pozna Natalijo Verboten? Pevka, znana po svojih številnih uspešnicah, ki so se zasidrale v spominu številnih ljubiteljev slovenske glasbe, in televizijska voditeljica. Pa vendar je Natalija več kot samo znan obraz. Uspešna podjetnica je našla nov izziv in se podala v svet naravne kozmetike.

Ljudje vas poznajo kot pevko in televizijsko voditeljico, hkrati pa ste tudi podjetnica, ki se je podala v kozmetične vode. Kako je nastala ideja za Natalijin kotiček in vašo kozmetiko?


Z možem imava družinsko podjetje Bumerang, ki se ukvarja s celotno tehnično in dekorativno izvedbo prireditev. V času epidemije korone smo imeli 2 leti popolno prepoved opravljanja dejavnosti, kot tudi nastopanja in je bil to pravi čas za razmišljanje o nečem novem. Ideja je prišla spontano – ko sem imela doma že nekaj naravnih slovenskih izdelkov za osebno nego, ki jih izdeluje gospa Diana iz Pivke, s katerimi sem zelo zadovoljna, sem iskala še parfum, ki bi vseboval sivko; ker obožujem dišeče sveče, sem iskala takšno z nežnim vonjem sivke… Ko sem vse našla, je mož rekel, zakaj ne bi imela lastne blagovne znamke, ki bi vsebovala vse te izdelke za osebno nego, za odišavljenje prostora, parfum,… ki jih rada in redno uporabljam, na enem mestu in s tem olajšam delo vsem drugim, ki imajo radi vonj sivke ter jih morda tudi iščejo. Tako so se rodile blagovna znamka in spletna trgovina Natalijin kotiček ter Kolekcija Sivka, konec preteklega leta pa tudi Kolekcija Pomaranča. Vsebujejo zaenkrat 19 unikatnih izdelkov: vse od naravnih, slovenskih izdelkov za nego telesa : eterično olje, oljčno milo, deo stick, lip stick (mazilo za ustnice), kremo za roke, hidrolat,…  do unikatnih ročno izdelanih in poslikanih izdelkov za dom: lanena vrečica polnjena s sivko, potpourri; do dišečih sveč in pravih ženskih parfumov. Vsi izdelki so proizvedeni v Sloveniji.

Ste velika ljubiteljica sivke. Pravijo, da nam vonj pričara določene spomine. Na kaj vas spominja sivka? Jo tudi sami gojite?

V sivko sem zaljubljena že dolgo – že leta jo gojimo doma na terasi, ker prekrasno diši

in zelo lepo izgleda, z leti sem ugotovila, da ima poleg tega tudi blagodejne učinke, ker pomirja, sprošča, deluje antibakterijsko in antiseptično, blaži manjše kožne okužbe, pike insektov, opekline, blaži stres, suhi cvetovi v vrečicah v omari odganjajo molje in še bi lahko naštevala.

Ob kolekciji, ki vsebuje sivko, ste se odločili tudi za pomarančo. Zakaj prav pomaranča?

Ko zaprem oči in vdihnem vonj pomaranče, se počutim, kot da sem obdana z sončnimi žarki in svežino narave. Obožujem vonj pomaranče, ker mi omogoča, da se vsaj za trenutek umaknem iz vsakdanjega vrveža in se potopim v čarobnost svežine tega edinstvenega sadja. V trenutku me poživi, osveži, v meni prebudi čustva radosti in topline, napolni s pozitivno energijo in me ponese v občutek brezskrbnosti. Z izdelki iz Kolekcije Pomaranča vstopite v svet razkošne naravne nege, kjer se vsak dotik spremeni v čaroben trenutek. Naravne sestavine, kot so olje grozdnih pečk, ekstrakti pomaranče in smilja, bodo vašo kožo objele z nežnostjo narave.

Koliko vam pomeni narava?

Zgodnje otroštvo, preden smo se s staršema preselili v Velenje, smo preživeli na deželi, pri babici in dedku, in ko sem enkrat doživela ta pristen stik z naravo, kjer smo bili lahko zdaj na travniku, potem v gozdu, nato smo že plezali po drevesih v sadovnjaku, pa pomagali na polju,… me je to zaznamovalo za vse življenje in tudi zato zdaj živim na deželi. To je posebna ljubezen, ki se je, kot vidim, že prenesla tudi na sinova. Zame je to poseben občutek svobode, ki sem si ga že od nekdaj želela za svoje otroke in sinova mi že zdaj marsikdaj rečeta, kako sta srečna, da živimo na deželi.

Hišo imamo med vinogradi, kjer smo obdani s prelepo naravo. Moj domači kraj v okolici Zgornje Kungote si sicer lahko ogledate v videospotu Lepa na pogled, saj smo ga posneli le nekaj minut od doma. Gibanje v naravi je del našega vsakdana in moja velika sprostitev, kjer si odpočijem in naberem energijo za poslovne izzive. Če nimamo časa za kaj drugega, vsak dan obvezno vsaj na polurni sprehod peljemo našega beagla Dona, večinoma se nam pridruži tudi mačka Biba. V naravi otroci vedno najdejo neko zanimivo gibalno aktivnost. Pomembno je tudi gibanje v vseh letnih časih in vremenskih razmerah, saj vsako obdobje spodbudi otroke k določeni vrsti gibanja.

Kako pomemben je zdrav način življenja za vas?

Že več kot 25 let prisegam na aktiven in zdrav način življenja kot tudi prehranjevanja, jem 5 – 6 krat na dan, zdravo raznovrstno hrano, lokalno, če se le da, v vsak obrok vključujem sezonsko sadje oz. zelenjavo, ne pozabim na pitje tekočine. Imamo to srečo, da tašča Marika in tast Zoran živita čez cesto in vsak dan nam tast skuha res zdravo in okusno kosilo, ki ga večinoma tudi skupaj pojemo, ostale obroke pa si pripravimo sami. Ničemur se ne odpovedujem, jem vse, ampak v pravi količini in ob pravi uri. Držim se načela – naj bo zajtrk kraljevski, kosilo normalno in večerja skromna. Zdaj imam dva celodnevna osebna trenerja – sinova, ki imata ogromno energije in mi ne prizanašata z akcijo, hahaha… tako da sem v pogonu nonstop. V zadnjem času, če se le da, vsak dan doma potelovadim – naredim vaje za križni del hrbtenice. Poleg rednih sprehodov po naši prelepi okolici med vinogradi je moja redna tedenska in obenem zelo ljuba rekreacija tudi košnja trave s kosilnico doma.

Koliko zaupate naravi in njeni moči, da z različnimi rastlinami zdravi naše bolezenske tegobe?

Že naši predniki so se zavedali darov narave in jih s pridom uporabljali. Tako tudi naši Kolekciji Sivka in Pomaranča združujeta moč naravnih sestavin, ki poskrbijo za razvajanje naše kože:

* Sivka: je znana po svojih pomirjujočih lastnostih – pomaga pri blaženju razdražene kože in pomirjanju morebitnih draženj.

* Smilj: znano je, da smilj pospešuje obnovo kožnih celic, zagotavlja naravno elastičnost in čvrstost. Ima pomirjujoč in regenerativen učinek na kožo, pomaga ji ohranjati mladostni videz.

* Olje grozdnih pečk: Vsebuje antioksidante, ki ščitijo kožo pred prostimi radikali, ohranja jo mehko in voljno.

* Eterično olje pomaranče: Dodaja prijeten vonj in deluje osvežujoče ter poživljajoče. Odlično poživi pusto, utrujeno kožo. … in še bi lahko naštevala.

Intervju si v celoti lahko preberete v februarski številki revije Narava zdravi.