Naturopatinja Erika Brajnik priporoča

Blato je naš produkt in ta produkt govori o stanju črevesja, ki je blato proizvedlo. Ker je v črevesju sedež imunskega sistema, govori dejansko blato o našem zdravju in imunskem odzivu telesa. V človeškem telesu imamo veliko mikroorganizmov, predvsem na koži in telesnih sluzeh, najpomembnejši pa je kompleks mikroorganizmov v črevesju, imenovan mikrobiota. Črevesna mikrobiota vsebuje približno 100 trilijonov mikroorganizmov, ki so se skozi stoletja razvili z nami. Sedaj tudi vemo, da so oni najpomembnejši v našem telesu.

Zaradi vseh naštetih dejstev, je zelo pomembno, da opazujemo naš produkt – blato torej. Zdravo blato mora plavat na vodi, mora biti formirano in imeti lešnikovo barvo, odvajati ga moramo 1x na dan zjutraj. Takšno blato je izraz zdravja. Če je pa blato drugačno kot opisano, potem je naš produkt znak putrefacije ali fermentacije črevesja, je znak, da so v črevesju porasli patogeni mikroorganizmi.
Tudi sam Koronavirus, ki gre najprej v glavo, potem v pljuča, se pri mnogih strankah skrije v črevesje in tam povzroča utrujenost, nespečnost, depresijo. Črevesna mikrobiota se je evolucijsko razvila skupaj z nami in se spreminja gleda na to, kako jo hranimo. Znanstvene raziskave so pokazale, da se črevesna mikroflora korenito spreminja pri mesojedih ali rastlinojedih živalih. Enako hitro se spremeni v našem črevesju, ko spremenimo prehranjevalni režim. Skratka, naš življenjski stil izrazito vpliva na črevesno mikrobioto. Lahko rečemo, da se naša črevesna mikrobiota spreminja gleda na zunanje dejavnike, vendar glede na lastno notranjo homeostazo ohranja svojo moč pri modulaciji imunskega sistema.
Kaj vpliva na zdravje?
Na zdravje vpliva predvsem naš življenjski stil, način prehranjevanja in telesna vadba. Tudi v starosti je pomembno, da urimo možgane, tako zgornje kot spodnje. Prehrana je pomembna za naše črevesje, z bazično, zelenjavno prehrano predvsem za večerjo si zagotovimo, da se pH v prebavnem traktu ne spremeni in da hranimo dobre mikroorganizme v telesu, s tem zagotavljamo primerno modulacijo celotnega imunskega sistema.
Zlata naturopatska pravila dobre prebave:
1. sladki kraljevski zajtrk
2. bazična zelenjavna večerja
3. uživati surovi česen zvečer pred spanjem (kandida)
4. pitje 2 deci soka rdeče pese, ki krepi črevesje
5. uživanje veliko rib in semen, ki so polna omega 3, za obnavljanje sten črevesja

Erika Brajnik, naturopatinja, redno svetuje v reviji NARAVA ZDRAVI