Zagotovo je marsikdo že opazil OKROGLOLISTNO PIJAVČNICO (Lysimachia nummularia) ali celo gostil doma v kakšnem akvariju. V zimskem času je naša prijateljica, saj blagodejno deluje na dihala in grlo. Začetek poletja pa je njen čas, ko zacveti v vsej svoji rumeni lepoti.

Lahko jo uporabimo za zdravljenje ran in turov, kot odlična se je izkazala tudi pri ljudeh, ki se soočajo s kožnimi težavami. V starih časih so njene liste kuhali z medom ali vinom, ta kombinacija pa naj bi po ljudskem izročilu odpravila oslovski kašelj, pozdravila razjede in blagodejno vplivala na druge želodčne bolezni.

V naravi jo najdemo na močvirnatih področjih, kot so: vlažni travniki in grmovja, v vodnih jarkih in na drugih vlažnih krajih, najbolj pa jih ustrezajo tla, bogata z dušikom. Lahko jo vzgojimo tudi doma, kjer jo uporabimo predvsem kot dekorativno rastlino v akvariju. Cveti konec spomladi oziroma v začetku poletja, najbolj ji ustreza temperatura med 15 in 25 stopinj Celzija.

Užitni so mladi listi in cvetovi. Slovi po blagodejnem učinku na dihala, ravno zato je bila nekoč precej priljubljena pri rudarjih, ki jih je mučil hud kašelj zaradi vdihovanja premogovega prahu. Pomaga tudi pri oslovskem kašlju, težavah s prebavili (driska) in celjenju ran, uporabljajo pa jo tudi pri putiki ter po kitajski medicini tudi pri ledvičnih kamnih. Okroglolistna pijavčnica je odlična za pripravo čaja, v času cvetenja v ta namen nabiramo zel s koreninami. V ljudskem zdravilstvu čaj velja kot odlična pomoč pri vnetju grla, saj ga v tem primeru grgramo, prav tako pa se odlično obnese tudi pri vnetju ustne votline in celo pri vnetju oči. Recepte pa najdete v aprilski številki naše revije NARAVA ZDRAVI.

Včasih so njene liste kuhali z medom in vinom.