Pesto za dvig imunskega sistema Stanka Zemljaka

Takšen recept nam lahko vedno pride prav, saj padec imunskega sistema ne izbira sezone in časa. Naš zeliščar Stanko Zemljak je v oddaji že povedal recept za dvig imunskega sistema in zaradi velikega povpraševanja, smo ga večkrat že objavili tudi v reviji. Sedaj vam ga ponujamo še tukaj.

»Za pesto za dvig imunskega sistema potrebujemo dve (ne preveliki) bio limoni in bio pomaranči,« razlaga Stanko. »Obe vrsti sadja najprej pošteno operemo, po tem pa z zunanjo lupino vred drobno narežemo, s tem da prej odstranimo koščice. Temu dodamo liter domačega, najbolje cvetličnega, medu in dve zvrhani jedilni žlici zmletega cimeta. Če vam je okus cimeta všeč, pa lahko dodate kar štiri žlice. Je pa dobro, če je tudi cimet ekološko pridelan. Temu dodamo še od 200 do 250 g mletih lešnikov. Zmes je najbolje pripraviti v večji stekleni posodi in v njej jo pustimo teden dni, tako da se sestavine med seboj prepojijo in povežejo. Poudariti pa moram, da te zmesi ne smemo imeti na toplem, najbolj primerna temperatura zanjo je 10 stopinj Celzija.

Po tednu dni damo vse skupaj v mešalec in zmešamo v fino kašico in domač pripravek za dvig imunskega sistema je pripravljen.«

In kako takšen pripravek uživamo?

»Prvi teden vzamemo eno kavno žličko zjutraj in eno zvečer. Po tednu dni dvignemo obrok na 1 jedilno žlico zjutraj in 1 zvečer. In pri tem ostanemo dokler pesta ne porabimo. Takšno kuro za dvig imunskega sistema naredimo enkrat letno, ne več.

Pomembno je tudi to, da smejo otroci tak pesto uživati šele po tem, ko so že dopolnili leto in pol starosti, prej pa ne. Poleg tega pa tako pripravljen pesto ni primeren za ljudi z visokim krvnim tlakom, oziroma za ljudi, ki jim rada gre kri v glavo. Ti si pač naredijo pesto brez lešnikov-ti namreč dvigujejo krvni tlak,« nas poduči Stanko.