Pomoč pri kalcinaciji sklepov

Tudi tokrat smo pokukali v zeliščarsko malho Marije Jamnik, znane zeliščarice iz Šentvida pri Ljubljani, ki je s svojimi znanjem pomagala že velikemu številu ljudi, s predavanji pa navdušila tako poznavalce kot nepoznavalce zdravilnih rastlin, da so se začeli še bolj zanimati za naravo in v njej iskati rešitve za svoje zdravstvene težave. Del svojega bogatega znanja in izkušenj je zaupala tudi nam, mi pa ga posredujemo vam, v želji, da bi si lahko tudi sami pomagali pri svojih težavah.

»Ta recept je uporabilo že kar lepo število mojih znancev,« pravi Marija Jamnik, »ko so se jim pojavile začetne bolečine v kolkih. Uspeh je bil presenetljivo dober. Slišala pa sem tudi, da je bil ta recept za odpravo kalcinacije sklepov uspešen tudi pri vrhunskih športnikih.« Vsekakor pa velja poskusiti.

20 suhih listov lovora čez noč namočimo v 3 dl vode. Zjutraj postavite to na štedilnik in skuhate. Ko zmes zavre, jo pustite, da vre 10 minut. Potem jo odstavite z ognja in pustite, da stoji pol ure. Nato vse skupaj precedite in ta čaj po požirkih pijete ves dan. Tak čaj si pripravljate in pijete tri dni zapovrstjo, nato naredite teden dni premora in kuro ponovite. Takšno čajno kuro s tedenskim premorom si lahko naredite trikrat. Če je potrebno, jo čez pol leta lahko ponovite.

 

Več receptov preberite v rubriki Iz zeliščarske malhe, v 69. številki revije Narava zdravi.