Proč z nadležnimi glivicami

Naš zeliščar Stanko Zemljak je tokrat pripravil nasvete, ki pridejo prav vsem, ki se spopadajo s trdoživimi glivicami. Kaj povzroča kožne bolezni? Največkrat so sprožitelji različni rastlinski zajedavci, na katere sploh ne pomislimo. To so tako imenovane kožne plesnobe, ki jih povzročajo glivice ali gobice. Poznamo jih več vrst. Ene živijo samo na človeški koži, druge na živalski dlaki hišnih ljubljenčkov in se z dotikanjem prenesejo na človeka. Imenujemo jih dermatomikoze ali po domače kožne plesni, za katere so predvsem dovzetni predvsem otroci, ki se jim po koži začnejo pojavljati kolobarji.

Za začetek Stanko svetuje, da prisluhnemo in si zares v našo zavest vcepimo staro resnico, ki drži še danes –  čiste roke, čista koža, zdrav človek. To resnico skušajmo upoštevati z enako doslednostjo kot se borimo proti nadležnim muham. Te med drugim prenašajo klice trebušnega tifusa, griže in kolere, pa tudi vse druge črevesne bolezni. Tem okužbam smo izpostavljeni predvsem poleti, ko vam na srce polagam posebno previdnost. Veliko krat pa si škodimo tudi sami, z neupoštevanjem osnovnega bontona. Okužbe prenašamo s kihanjem in drugimi telesnimi izločki, ki jih nevljudno trosimo po naši okolici. Predvsem, če si ne zaščitimo ust. Takrat vede ali nevede širimo bolezenske klice, širimo kugo, jetiko in razno razne viroze.

Zakaj toliko poudarja čistočo rok? Ker so prenašalci raznih bolezni tudi insekti. Pa še nekaj. Pazimo tudi na čistočo predolgih nohtov, saj lahko v nasprotnem primeru raznašamo kožne bolezni, ki se sicer začnejo z močnejšim srbežem, nadaljujejo pa se lahko v obliki težkih bolezenskih zapletov, posledica katerih so krastavost kože, tvori, kožni ognojki, v najslabšem primeru nastanejo težka podkožna vnetja.

Pazimo tudi pri hrani. Obvezno izločimo sladkarije, predvsem čokolado in njej podobne izdelke. Tudi kruh in pecivo, v katerem prevladuje bela moka, škodijo telesu. Izogibajte se močno papricirani hrani. V središču naše pozornosti naj bo prizadevanje, da si okrepimo imunski sistem. Zato priporočam, da vsaj dober mesec pijemo čaj iz orehovih mladih listov, krvomočnice in materine dušice. Tak čaj ne samo, da ga užijemo, ampak si tudi vsaki 2 uri z njim izpiramo usta. Ko čaj žvrkljamo, ga po uporabi seveda izpljunemo. Čaj lahko pijemo in žvrkljamo tako dolgo, dokler težava ne izzveni.

 

Nad glivice na nohtih s čebulo

Stočite čebulo, da spusti sok. V ta sok namočite gazo, ki jo polagajte preko nohta. To je najbolje početi ponoči, zato svetujemo uporabo plastične folije (ki jo uporabljamo za shranjevanje mesa). Z njo rahlo zavijte vaš obkladek nohta, če pa vas je strah, da bo ponoči popustil, si obujte tudi nogavico. Kuro ponavljajte vsak dan, vsaj en teden.