Narava nas uči spoštovanja. Tudi na napakah, ki so lahko, žal, usodne. Marsikatera rastlina je strupena, kljub temu pa ima zdravilne učinke, če jo znamo pravilno uporabljati. Pred tem je obvezen posvet z zeliščarjem ali drugim strokovnjakom, ki pozna delovanje rastline, da se ne bi učili na lastnem neznanju.

Jesenski podlesek proti putiki in raku
Med znanilce pomladi štejemo čemaž, ki ga nepoznavalci najpogosteje zamenjajo s strupenim jesenskim podleskom. Vsi deli te rastline so strupeni, farmacevtska industrija pa jo uporablja kot surovino za pripravo zdravila proti putiki in nekaterim vrstam raka.

Šmarnica za srčne mišice
S čemažem se zamenjuje tudi šmarnica. Zastrupitev z njo pa sodi med najpogostejše. Zato jo za zdravljenje uporabljamo zgolj in samo pod zdravniškim nadzorom in še to v obliki standardiziranih pripravkov.

Jagode navadne volčine usodne
Prav tako za zdravljenje kožnih bolezni in tudi revme so nekdaj uporabljali lubje navadnega volčina. A ker je celotna rastlina strupena, so že majhni odmerki povzročali zastrupitve. Rastlinski sok povzroči mehurjasto vnetje kože, privlačne rdeče jagode pa so usodne.

Navadni kopitnik sproži splav
Naslednja v vrsti danes odsvetovanih rastlin je navadni kopitnik. Vsi deli rastline vsebujejo strupena eterična olja, ki ob zaužitju sprožijo kihanje, bruhanje, drisko, vnetje kože, poškodbo ledvic in v večjih količinah tudi smrt.

Plod navadne trdoleske ohromi telo
Na pogled zelo privlačna je navadna trdoleska, zato so pogosto zabeležene zastrupitve pri otrocih – plodovi imajo namreč rožnato-rdečo zunanjost in oranžen semenski ovoj. Že plod ali dva v nekaj urah izzoveta neustavljivo bruhanje in drisko ob vročini, motnjah krvnega obtoka, krčih, težkem dihanju in ohromelosti.

Več pa v majski številki revije NARAVA ZDRAVI!

Kako škodljiv je navadni kopitnik?