Tako nabiramo kamilico
Kamilico nabiramo od junija do avgusta. Uporabni so različni dele rastline. Za čaje nabiramo cvetne koške, ki imajo močan, prijeten in aromatičen vonj in so rahlo grenkega okusa, medtem ko za kopeli uporabljamo celo rastlino.
Kamilico nabiramo v suhem in sončnem vremenu, sušimo pa v senci in shranimo v zelo suhem prostoru. Nabrane in posušene kamilice se čim manj dotikamo, saj rastlina z dotikanjem izgubi svoje zdravilne lastnosti in aromo. Zdravilne so sveže ali posušene cvetne košarice kamilic.
V kamilici so zdravilna eterična olja z učinkovinami, ki preprečujejo krče, zmanjšajo nabiranje plinov, delujejo protivnetno, proti alergijam, antiseptično, saj nevtralizirajo strupe bakterij, pomirjevalno, zato jo uporabljamo pri razdražljivosti, jezi in nespečnosti. Pomagajo pri notranjem nemiru in utrujenosti, pri prebavnih motnjah in boleznih želodčne ter črevesne sluznice.
Kamilica pomaga tudi otrokom pri
- zbadanju v trebuhu,
- bruhanju,
- vnetem grlu,
- vnetju sinusov.