Tako pripravimo smrekov sirup

Ker nam na vrata trka pomlad, je čas, da se ozremo za smrekovimi vršički. Iz njih lahko naredimo zalogo sirupa, ki nam bo prišel prav najkasneje naslednjo zimo.

Spomladi naberemo do 2,5 centimetra dolge vršičke in poganjke. V stekleni kozarec napolnimo po plasteh vršičke, in sicer najprej damo na dno kozarca plast sladkorja ali medu, nato plast vršičkov in ponavljamo, dokler ni kozarec napolnjen. Nato ga zapremo. Ker v tem času sonce še nima velike moči, imamo kozarec ponoči na toplem v kuhinji, kadar pa je čez dan sončno, ga postavimo na sonce in ga obračamo, da ga sonce obsije z vseh strani. Obračanje preprečuje tudi nastajanje grudic sladkorja, ki bi ostale sicer neraztopljene.

Kozarec vsak dan opazujemo, pretresemo in približno po treh tednih vsebino precedimo. Sirup, ki ostane, shranimo v male kozarce, ki jih hranimo v temnem in hladnem prostoru. Sirup opazujemo nekaj dni. Če bi nam slučajno zavrel, ga prevremo in dodamo malo sladkorja ter še vročega napolnimo v kozarce, ohladimo in shranimo. Če kasneje opazimo, da se je pokvaril (oz. zavrel), ga ne smemo več uporabiti.

Tako pripravljeni sirup uporabljamo pri kašlju, pri boleznih dihal, izčrpanosti, vnetju grla, zato naj ne bi manjkal v nobenem gospodinjstvu.

Več o zdravilnih učinkih smreke si lahko preberete v marčevski številki revije Narava zdravi.