JAGODA (Fragaria)

Mmmmm, kako so slastne! Rdeče, sladke, nadvse okusne in tako zelo zdrave! Ni čudnega, da jagode imenujejo ponekod tudi »kraljica poletja«. Znani so trije tipi: enkrat rodne jagode, ki skoraj vse plodove oblikujejo pozno spomladi ali zgodaj poleti. Mesečne jagode, ki nas razvajajo v poletnih mesecih in kratek čas še jeseni, in gozdne jagode, ki so jih dobro poznali naši predniki in ki svoje drobne, vendar izredno aromatične plodove ponujajo le enkrat letno.

Tudi če jih jemljete zgolj kot sladico, v smutijih, tortah, v marmeladi, v likerjih…pa so mnogo več kot to! S križanjem je nastalo več različnih vrst jagod. Med najbolj priljubljene vrste sodita marmolada in gardena. Jagode vrste marmolada so velike, z značilno pravilno koničasto obliko in svetleče rdeče barve. Jagode vrste gardena so srednje debele, tudi koničaste, intenzivno rdeče barve in zelo svetleče.
Preden jagode zaužijete, jih pod tekočo vodo dobro umijte, nikar jih pa ne namakajte v vodi! Jagode zgolj speremo, preden jih začnemo čistiti, ker če »muho« odstranimo pred umivanjem, v sadež vstopi voda in ga začne lužiti. Ali ste vedeli, da so jagode edini sadež, ki ima semena na zunanji strani?

Jagodna kopel?
Že v antičnem Rimu so verjeli v zdravilno/mistično moč jagod. Pripisali so jim moč pri zdravljenju melanholije, vseh vrstah vnetij, odpravi ledvičnih kamnov, vročinskem stanju, slabem zadahu, bolezni krvi … Velik pomen so pripisovali sanjam o jagodah; če je dekle sanjalo o jagodah, je pomenilo, da bo imelo veliko otrok, kar je v tistem času pomenilo božji dar!

Jagode so zdrave in nizkokalorične
Vsebnost kalorij jagode je res minimalna. 100 gramov ne vsebuje več kot 35 kalorij, katerega natančen znesek je odvisen od posebne sorte. Bromelain, ki ga vsebuje jagoda, prispeva k sežiganju maščobnih celic, drugi elementi v sledovih pa odstranijo toksine in pogon odvečne vode, zmanjšanje otekanja.! Če po obroku zelenjave ali rdečega mesa, ki vsebuje veliko železa, zaužijemo jagode, ki so bogat vir vitamina C, izboljšamo absorbcijo železa, kar je bistveno pri slabokrvnosti.

Alergijske reakcije
Nekateri ljudje so alergični na jagode. Jagode vsebujejo tudi veliko salicilatov. Teh spojin se morajo izogibati ljudje, ki so preobčutljivi na aspirin! Jagod naj ne uživajo tudi ljudje s kolitisom, ker lahko drobna semena vzdražijo črevesje. Povzročajo lahko srbeč izpuščaj, znan kot koprivnica.

Kako nam vrtne jagode pomagajo?
Zdravilni učinki jagod so poznani že od antičnih časov, poleg ploda pa sta zdravilna tudi koren in listi te rastline, ki jih lahko uporabljate za kuhanje čaja proti prebavnim težavam, prehladom in bolečinam v kosteh.
Jagode:
• izboljšajo stanje antioksidantov v krvi,
• zmanjšajo oksidativni stres,
• zmanjšajo vnetje,
• izboljšajo delovanje žil,
• preprečujejo in zmanjšujejo škodljive vnetne procese v telesu,
• izboljšajo lipidni profil v krvi,
• so odličen izvor folata in vitamina C, zmanjšuje nevarnost pojava raka in obolenja srca,
• zmanjšajo škodljivo oksidacijo LDL (slabega) holesterola,
• vsebujejo tudi elaginsko kislino, ki preprečuje širjenje kancerogenih celic, so pa tudi ene izmed najboljših stvari za boljše zdravje srca,
• so dobra pomoč ob glavobolu,
• imajo odličen vir mangana, minerala, ki je ključen za optimalno delovanje živčevja,
• odlično se borijo proti žeji, lahko jih jedo tudi ljudje s sladkorno boleznijo.

Več pa v aktualni junijski številki revije NARAVA ZDRAVI!

Uporaba jagod je skoraj neomejena!