Njegova uporaba sega že v zgodovino
Hmelj, ki je bistvena sestavina pri varjenju piva že več kot 1000 let, se v medicini uporablja že od srednjega veka. Danes zeliščarji in proizvajalci dodatkov trdijo, da lahko dodajanje hmelja prehrani izboljša splošno zdravje in celo prepreči nekatere bolezni.
Ali lahko uporabite svež hmelj namesto dodatkov?
Sam po sebi je hmelj precej neokusen in težko prebavljiv. Ko pa ga uporabimo v prehrambne namene, da okus, ki se mnogim ljudem zdi privlačen. Če želite, ga lahko uporabite za aromatiziranje čajev ali dodate grenko, citrusno noto nekaterim živilom, kot so jajčna krema, sladoled in marinade za meso.
HMELJEV LEDENI ČAJ
Za pripravo hmeljevega ledenega čaja dodajte 15 gramov posušenega hmelja eni skodelici vode in eni skodelici sladkorja. Zavrite in pustite stati 10 minut. Ko se ohladi, dodajte do 2 litra limonade z ledom in postrezite.
Svež hmelj?
Svež hmelj iz trte je težje najti zunaj pridelovalnih območij, čeprav ga dandanes vedno več domačih vrtnarjev goji na lastnem dvorišču. Hmelj lahko kupite tudi posušenega ali pa samo liste, če želite sami doma variti pivo.
Hmelj v zgodovini:
- Plinij starejši je hmelj označil za hrano.
- Hmelj je bil v srednjem veku cenjen zaradi svojih antiseptičnih lastnosti.
- Kolonisti so hmelj prinesli iz Evrope; te rastline so križale z divjim hmeljem, ki raste v Ameriki.
Gojenje hmelja
- Raste naravnost od tal in se goji na hmeljišču. Na hektar je 1000 rastlin hmelja.
- Uporabljajo se žice, ki so napete vzdolž visokih lesenih drogov, ki spominjajo na telefonske drogove.
- Hmelj je trajnica – kmetje pa morajo pred sajenjem dobro pripraviti tla.
- Rastline hmelja potrebujejo veliko vode. Toda korenine hmelja ne marajo biti mokre.
- Hmeljišča pestijo pleveli, peronospora in škodljivci.
Ko hmelj dozori, kaj potem?
- Obira se ga od sredine avgusta do sredine septembra.
- Po obiranju se običajno suši, pogosto v sušilnicah.
- Po sušenju se hmelj paletizira in nato pošlje v pivovarne.
- Nekateri pivovarji uporabljajo sveže obran hmelj v svojem pivu, to je proces, znan kot uporaba “mokrega hmelja”.
Na Slovenskem se uporaba hmelja za varjenje piva omenja okrog leta 1160.
Hmelj se uporablja pri anksioznosti, nespečnosti in drugih motnjah spanja, pri nemiru, napetosti, razdražljivosti, motnji pozornosti in hiperaktivnosti, živčnosti in razdražljivosti. Uporablja se tudi za izboljšanje apetita, povečanje pretoka urina, spodbujanje pretoka materinega mleka, kot grenak tonik in za slabo prebavo. Včasih se nanaša na kožo pri razjedah na nogah in kot antibakterijsko sredstvo. Njegov izvleček pa se uporablja v kremah in losjonih za kožo.
- Zdravi vnetje kože in jo ohranja mlado
- Zmanjša izpadanje las in prhljaj
- Zdravi menstrualne krče
- Izboljša spolno zmogljivost
VEČ PA V OKTOBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! ZA NAROČILA POKLIČITE: 080 47 48 še danes!