Toča in stres sta v juliju najbolj nevarna rastlinam

V julijski številki nam je Miša Pušenjak razkrila, kako v juliju poskrbeti za vrt. Poleg pomena namakanja, pomena domače zelenjave in tega, kaj sedaj še lahko sejemo in sadimo, nam je povedala tudi, kako si pomagati, ko naše rastline prizadene toča.

“Žal pogosto poletno vročino prekinejo nevihte, ki jih v tem času poldnevnih sprememb pogosto spremlja toča. Kaj narediti takrat. Če ste rastline redno krepili z zgoraj omenjenimi pripravki, potem pojdite takoj po toči, še isti dan, če je možno, posevke poškropiti samo z morskimi algami. Šele ko se vse umiri pa posevke poglejte, odstranite plodove s plodovk, da ne bodo še dodatno bremenili rastlin. Ne glede na poškodbe, če so le ohranjena prva kolenca, plodovke rešujemo, saj se lepo opomorejo. Imajo že dobro razvit koreninski sistem in se
bodo hitro obrasle. Dobro se obraste tudi fižol, zelje in seveda korenovke. Vse te rastline pa potem redno krepimo z biostimulansi, pa naj bodo to alge, aminokisline ali ustrezni rastlinski izvlečki. Zemljo okoli rastlin tudi prezračimo, okopljemo, po potrebi zalijemo, potem pa prekrijemo z zastirko. Izbirate lahko med pokošeno travo, agrofilcem (ovčje volne žal sredi poletja ni), pa tudi slame v juliju ne manjka. Zasenčena zemlja je primernejši prostor za rast in razvoj korenin. Šele zdaj se odločite tudi, ali boste rastline zavarovali tudi z naravnimi, protiglivičnimi pripravki. Od domačih so to timijan, rman, čebulni pripravki, od kupljenih pa bakrena listna gnojila ali aluminijev sulfat.

Več v rubriki Novice za vrtičkarje.