Tudi redni enodnevni posti so zdravilni

»Jesti ali ne jesti« ni bilo vprašanje, ki si ga je prvič postavila Božena Ambrozius, upokojena profesorica pedagogike iz Kopra, pred malo manj kot 30 leti zato, ker bi želela imeti tanjše noge ali vitkejši stas, temveč zato, ker je želela postati zdrava. Zdravstvene težave, ki so jo pestile že od otroških let, so bile tiste, ki so jo pripeljale na pot postenja in post je bil tisti, ki ji je pomagal do zdravja, do zdravega življenja.

V teh skoraj 30 letih, kolikor je minilo od prvega posta, se je velikokrat postila. Včasih so bili to daljši, včasih povsem kratki, enodnevni posti, a zmeraj zdravju koristni. V zadnjih letih so jo še posebej navdušile ugotovitve strokovnjakov, ki so znanstveno dokazali, da so tudi kratki posti zdravilni. Da postenje ni dolgotrajno stradanje, da se da enake rezultate doseči tudi, če se odrečeš hrani enkrat ali dvakrat tedensko, sicer pa ješ normalno.

Postenje si še dodatno olajša in ob tem organizmu zagotovi potrebne snovi za regeneracijo s tem, da upošteva tudi priporočila dr. Iztoka Ostana za polnovredno postenje. Prav zaradi teh ugotovitev in spoznanj želi to področje še bolj raziskati in svoje izkušnje morda v sodelovanju z zakoncema Ostan, Iztokom in Alberto, izdati tudi v pisni obliki, v knjigi, ki bo gotovo pritegnila veliko bralcev. Tudi zato, ker skorajda ni ženske, ki se kdaj ne bi odločila za post. In če se za to že odločimo, je prav, da o tem tudi nekaj vemo. Da ne bomo delali napak, ki nam bodo prinesle več škode kot koristi. Ne samo zaradi povečanega števila kilogramov, ki so pogosta posledica nepravilnega postenja …

Pogovor z Boženo Ambrozius o tem, kako se pravilno postiti, kakšne poste vse poznamo in kdo se jih lahko loti. Več preberite v majski številki revije Narava zdravi.