TUDI PRIBOLJŠEK NAJ BO ZDRAV

V človeški naravi je razvajanje s hrano, malo sladkanja za razvajanje. Čeprav vemo, da naše telo tega ne potrebuje, sploh ne v velikih ali celo prekomernih količinah, si privoščimo. Tu in tam ne bo nič narobe, pretiravanje pa lahko v vodi tudi v zasvojenost in razvoj bolezni. In nič drugače ni pri živalih, le da znamo biti praviloma v vlogi skrbnikov pazljivejši. Prvo pravilo je, da vsega živali ne smejo zaužiti, in drugo, da je priboljšek nagrada, ne podkupnina. Poiskali smo nekaj preprostih receptov, ki jih lahko pripravimo doma za naše ljubljenčke.

Pri živalih kot prvo pravilo upoštevajmo, da vsa hrana ni primerna zanje, lahko je celo smrtno nevarna. Zagotovo živalim ne dajemo sladkarij, namenjenih ljudem, sploh ne čokolade, ki je zaradi teobromina zanje smrtno nevarna. Kljub temu pa obstajajo priboljški, s katerimi jih lahko nagradimo. Tako je, priboljšek pri živali naj bo nagrada za nekaj izjemnega, ne pa podkupovanje. Seveda vsi tisti, ki imamo živali radi, pomolimo pred njihove gobčke priboljšek tudi kar tako, a naj bo takšno razvajanje redko.
Priboljšek je nagrada
Najpogosteje priboljške uporabljamo pri treningu s psi. Tudi tukaj kot nagrado, ko pes naredi, kar smo od njega zahtevali v posamezni vaji, in ne kot podkupnino, da bi to sploh naredil. Motivacijo poiščemo na druge načine, ga torej navdušimo nad izvajanjem neke vaje, čemur sledi priboljšek. Psi so pametni in bodo hitro ugotovili, kako pridejo do priboljška, zato bodo sledili takšnim navodilom.
Škrobnato zelenjavo prekuhajmo
V trgovinah nam ponujajo številne priboljške, niso pa vsi enako kvalitetni. Predvsem bodimo pozorni, da so priboljški na čim višji mesni osnovi, s čim manj škroba, sladkorja in umetnih dodatkov. Lahko jih pripravimo tudi sami. Nekaj koščkov sira (ne sme biti staran, s plemenito plesnijo ali dimljen) ali navadne salame (pasja klobasa) vedno ‘vžge’ pri psih. Prav tako jim smemo ponuditi večino sadja in zelenjave.
Sadje brez koščic
V manjših količinah lahko psi zaužijejo tudi večino sadja. Pomembno je, da sadje olupimo in razkoščičimo. Torej kot priboljšek jim lahko ponudimo banano, mango, šipek, robide, borovnice, brusnice, jabolko, hruško, črni ribez, figo, aronijo, melono, lubenico, pomarančo, mandarino. Na listi prepovedanih pa so grozdje (tudi rozine), kutina, avokado ter kot že omenjeno jedrca, peške in koščice zaradi zastrupitve s cianovodikovo kislino. Da lahko pse nagradimo tudi z domačimi piškoti, se prepričajte s peko po receptu, ki sledi.
Tudi njim ne bomo nikoli ponudili čokolade ali sladkornih kock, v manjših količinah pa jih lahko razvajamo s popolnoma posušenim kruhom (v večjih količinah bo kruh negativno vplival na njihovo črevesno floro, kar lahko vodi v drisko ali celo razvoj laminitisa). Kaj pa piškoti? Da, a takšni, pripravljeni posebej zanje.
VEČ PODATKOV IN RECEPTI PA V SEPTEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! 080 47 48

Kaj ko bi vašemu kužku spekli priboljške kar sami doma?