Katere zdravilne rastline in zelišča so primerne za vaše hišne ljubljenčke?

Zelišča niso zdrava samo za nas ljudi, ampak tudi za naše mačke in pse! Vsebujejo veliko dragocenih vitaminov, mineralov in sekundarnih rastlinskih snovi. Nekatere so že stoletja zastopane tudi v medicini in imajo zdravilne lastnosti za različne tegobe in bolezni. Ta zdravilna zelišča lahko okrepijo imunski sistem, delujejo protivnetno in razstrupijo telo vašega štirinožca.

Naravne začimbe, korenine ali grmičevje lahko uporabite za krepitev organizma vašega ljubljenčka, pa tudi za zdravljenje številnih bolezni. Pri brejih in doječih živalih ali v primeru kronične bolezni pa se morate najprej posvetovati z veterinarjem.

Tako kot ljudje tudi živali čutijo mraz in njihov imunski sistem je zaradi mrzlega vremena pod pritiskom. Obstajajo tudi težave s kožo, vnetje sklepov in artritis, ki se lahko poslabšajo, zlasti pri starejših živalih. Mačkam in psom, celo pticam, poleg tega, koristijo zdravi zeliščni toniki, dodani njihovi hrani in pitni vodi. Uporaba zelišč za hišne ljubljenčke za lajšanje prebavnih težav in izganjanje parazitov so drugi načini za pomoč pri ohranjanju splošne ravni zdravja hišnih ljubljenčkov, medtem ko zeliščna sredstva za pranje ohranjajo dlako in kožo zdravo. (Vedno je pomembno poudariti, da zdravljenje z zelišči nikoli ne sme nadomestiti obiska pri veterinarju.)

ZDRAVILNE RASTLINE ZA MOČAN IMUNSKI SISTEM IN SPLOŠNO DOBRO POČUTJE

BAZILIKA

Poleg pikantne arome ima bazilika številne zdravju koristne lastnosti za ljudi in živali. Pasta iz sveže naribane bazilike je naravno zdravilo za prvo pomoč pri pikih žuželk. Bazilika psu lajša otekline in bolečine ter deluje protivnetno.

Pozor: mačke naj le občasno dobijo majhno količino bazilike. Če mačka poje preveč, lahko pride do bruhanja.

PETERŠILJ

Tako kot bazilika je tudi peteršilj med najbolj pogosto uporabljenimi zelišči v kuhinji. A peteršilj je veliko več kot le preprosta kuhinjska začimba: naravni diuretik, na pse in mačke deluje drenažno. Uporablja se lahko za zdravljenje okužb mehurja in ledvic vašega štirinožnega prijatelja.

Peteršilj deluje:

  • antibakterijsko

  • odvajanje

  • diuretik

  • poživljajoče

Pozor: odmerek je ključnega pomena. Večjim psom ne smemo dati več kot žličko peteršilja dnevno, manjšim pa še manj. Mačke naj ne dobijo več kot pol čajne žličke. Če ima vaša žival težave s kalcijevimi oksalatnimi kamni, se izogibajte hranjenju peteršilja, saj to zelišče vsebuje oksalate in lahko negativno vpliva na zdravje vašega ljubljenčka.

ŠE VEČ KORISTNIH INFORMACIJ PA V MARČEVSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! NAROČILA: 080 47 48!