Uporaba eteričnih olj za čiščenje

Zgodovina eteričnih olj je precej dolga, saj so jih zaradi blagodejnih učinkov na dušo in telo uporabljali že stari Egipčani, pa tudi Grki in Rimljani. Vendar pa eterična olja niso samo za dušo in telo, temveč se izjemno dobro obnesejo tudi pri čiščenju. Nekatera olja namreč vsebujejo tudi učinkovine, ki raztapljajo maščobe, so odlična pri boju z madeži in imajo protimikrobne lastnosti, ki uničujejo bakterije in klice. Prav zaradi teh posebnih sestavin so eterična olja odlično nadomestilo za kemična čistila, ki jih najdemo na trgovskih policah. Poleg tega pa boste z uporabo eteričnih olj prihranili tudi precej denarja, saj za večino receptov potrebujemo le nekaj kapljic olja in bomo lahko eno stekleničko uporabljali kar nekaj časa.

Lastnosti olj

Za čiščenje lahko uporabljamo veliko različnih eteričnih olj. Za začetek pa je prav, da poznamo nekaj osnovnih.

Eterično olje čajevca ima protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti, kar nam pomagajo pri odpravi klic na praktično katerikoli površini v domu. Zelo uporabno je tudi v času prehladov in grip, da z njim prebrišemo kljuke, pulte in ostale površine, ki se jih veliko dotikamo, in tako odstranimo viruse in bakterije.

Eterično olje sivke ima protimikrobne lastnosti, njegov vonj pa dokazano tudi sprošča. Z njim lahko poskrbimo za čist in svež tekstil v svojem domu.

Eterično olje limone je antibakterijsko in je želo učinkovito v boju z maščobo. Zelo uporabno je pri čiščenju kuhinje, za kuhalne plošče, pečice in tudi tla.

Eterično olje poprove mete tudi deluje antibakterijsko ima pa tudi poživljajoč učinek. Je odlično za uporabo v univerzalnih čistilih za prav vse kotičke našega doma.

Uporaba

Ko pripravljamo čistila z eteričnimi olji, jih če se le da, shranjujmo v steklenih embalažah. Nekatera eterična olja namreč lahko razžrejo plastično embalažo. Kadarkoli čistilom dodajamo vodo, naj bo ta destilirana, ker je bolj čista in bodo čistila bolj obstojna. Prav tako nikoli ne pozabimo pred uporabo pretresti čistila. Eterična olja se namreč ne mešajo dobro z vodo in s pretresanjem se bodo bolj enakomerno porazdelina po površinah, ki jih čistimo.

Sprej za čiščenje prahu

Za brisanje prahu je seveda najboljša krpa iz mikrovlaken. Če pa naletite na pohištvu na maščobe in umazanijo pomešano s prahom, vam bo ta sprej v veliko pomoč, poleg tega, da bo v vašem domu pustil prijeten vonj citrusa.

Sestavine:

  • 1 skodelica vode
  • ¼ skodelice kisa
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 10 – 15 kapljic eteričnega olja limone (lahko uporabite tudi katero drugo citrusno eterično olje)
  • Prišilka

Vse sestavine združite v steklenički s pršilko in dobro pretresite. Ker se olje in voda ne mešata, bodite pozorni na to, da stekleničko pretresete pred vsako uporabo. Mešanico poškropite neposredno na površino in obrišite s čisto in suho krpo.

Odstranjevanje permanentnega flomastra

Madeže permanentnega flomastra boste iz skoraj vsake površine lahko odstranili z eteričnim oljem limone. Kanite kapljico olja na madež in ga zdrgnite s krpo.

Očistite pomivalni stroj

Eterično olje limone vam bo pomagalo razgraditi maščobo in madeže, ki se lahko skrivajo v vašem pomivalnem stroju. Dodajte ga nekaj kapljic k čistilu za posodo in operite kot običajno.

Osvežilec tkanin

Eterično olje sivke odlično odstranjuje vonjave iz zraka in tekstila. Preprost osvežilen sprej boste naredili tako, da boste 250 ml stekleničko s pršilko napolnili z destilirano vodo in vanjo kanili 10 do 20 kapljic eteričnega olja. Z njim lahko prišite po zraku, oblazinjenem pohištvu, zavesah in drugih tkaninah in s tem poskrbite za nenehno svežino.

Osvežitev preprog

Za osvežitev zatohlih preprog uporabite skodelico sode bikarbone, ki jo v majhni posodici zmešate z 10 kapljicami eteričnega olja limone, sivke ali olja poprove mete, lahko pa jih med sabo tudi kombinirate. Posujte preprogo z mešanico, pustite kakšno uro in nato preprogo temeljito posesajte.

Kako si z olji pomagati proti škodljivcem, smrdečim čevljem, ostankom mila in vonjavam v hladilniku pa preberite v rubriki Nasveti za dom v 105. številki revije.