GROZDJE

Le kdo ga ne pozna? Grozdje, naš spremljevalec. Grozdje sodi med najstarejše vrste sadja, kar jih je človek gojil. Gojili naj bi ga že v kameni dobi na Kavkazu. V antični dobi pa so Egipčani, Feničani, Grki in Rimljani vzgajali in plemenitili vinske trte, da bi pridobivali zdravilni grozdni sok. Danes pa grozdje poznajo praktično po vsem svetu.

Grozdje je jagodičasto sadje, ki se razvije iz podolgovatih socvetij ali grozdov, kjer peclji bodočih jagod rastejo na vejevju osrednjega stebelca. Trtni listi so trojno nacepljeni in zelo veliki. Zrele jagode so okrogle do jajčaste oblike, velike od 5 mm do 3 cm in so lahko dveh barv, belo grozdje je v rumeni do svetlozeleni barvi, črno pa je obarvano v vseh odtenkih med rožnato, vijolično in temnomodro barvo. Velikost in oblika posameznih grozdov je odvisna od vrste trte; nekatere vrste lahko normalno obrodilo do 2 kg težke plodove. Ker je trta grmovnica in plezalka, nima močnega vejevja in ga je treba med rastjo usmerjati in obrezovati, da se razvijejo večji plodovi. Pri obrezovanju trt je treba tudi paziti, da se grozdi ne “skrijejo” za širokimi trtnimi listi, temveč da ostanejo izpostavljeni soncu.

Zdaj se začenjajo trgatve
Grozdje v Sloveniji dozori med koncem avgusta in začetkom oktobra. Pobiranje grozdja s trt imenujemo trgatev in je v vinorodnih krajih povezana z različnimi ljudskimi običaji.Grozdje je bogato s polifenoli in zahvaljujoč temu lahko pomaga povečati naravno zaščito naše kože pred sončnimi ultravijoličnimi žarki, torej lahko deluje kot užitni sončni pretvornik.
Grozdje pri nas dozori med koncem avgusta in začetkom oktobra. Pobiranje grozdja imenujemo trgatev, ki je v vinorodnih krajih povezana z različnimi ljudskimi običaji. Je zelo učinkovit čistilec organizma, zato deluje dobrodejno na celo telo, pomaga pa tudi pri hujšanju. Je izredno dobra hrana za živce, možgane, zobovje in kosti. Grozdje vsebuje izredno dragocene sestavine, na primer grozdni sladkor, pomembne minerale, kot so kalij, kalcij, fosfor, beljakovine, sadne kisline, aromatične substance, vitamin B (razen vitamina B12) in vitamin C.

Naš nasvet pri nakupu grozdja
Ko boste grozdje kupovali, pazite, da boste izbrali zrele in nepoškodovane jagode, ki se še trdno držijo za peclje. Prezrelo grozdje lahko prepoznate po tem, da odpada s pecljev, je lahko plesnivo in seveda gnilo. Če boste izbrali rdeče grozdje, mora biti brez sledov zelene barve, če pa boste šli v nakup belega grozdja, mora ta imeti rahlo rumeno nianso. Grozdje se na sobni temperaturi hitro kvari. Dobro ga je hraniti na hladnem oziroma v hladilniku.

Za zdravje!
Telo bo osvežilo in oskrbelo z minerali in vitamini: čisti organizem, blaži staranje, preprečuje demenco, lajša bolečine. Grozdje je nekoč veljalo za hrano bogov, povezovali so ga z Dionizom, grškim bogom vina, kmetovanja in plodnosti pa tudi mladosti. Pojavlja se v grški in rimski mitologiji, v povezavi z opojnim vinom. Pa grozdje seveda ni le dragocena sestavina rujne kapljice, je okusno živilo, pa še zdravo povrhu. Telo bo osvežilo in oskrbelo z vitamini, vsebuje grozdni sladkor, ki hitro preide v kri in daje energijo, vitamine C, A in B6, folno kislino pa tudi minerale, denimo bor, ki je nujen za zdrave kosti, pa mangan, ki lajša presnovo proteinov in ogljikovih hidratov, in kalij, tudi baker, cink, kalcij, železo in selen. Približno 100 gramov grozdja vsebuje približno 25 odstotkov potreb po vitaminu C na dan.

Ste tudi pri vas začeli s trgatvami?