Z naravo proti mačku

Seveda pretirano uživanje alkohola ni zdravo in priporočljivo, a če se nam zgodi, da kdaj spijemo kakšen kozarček preveč, moramo vedeti, da si lahko drug dan pomagamo z naravo. Zbrali smo nekaj naravnih nasvetov iz naših revij, kako se spopasti z alkoholnim mačkom.

 

Voda razgradi strupe
Maček je v bistvu lažja oblika zastrupitve telesa z alkoholom. Zato je pitje čim večjih količin vode ena od oblik, kako izperemo strup s telesa. Sicer pa je dobro, da bi popili veliko vode še preden se boste lotili popivanja. In če boste tudi med popivanjem in po njem pridno pili vodo, vam bo ta pomagala na dva načina. Ker je alkohol odvajalo, lahko hitro poskrbi za dehidracijo telesa. In to ne na prijeten način. Če boste popili dovolj vode, se bo telo lahko pripravilo na izgubo večjih količin tekočine, ki jo bo povzročil alkohol. Po drugi strani pa bo voda iz telesa odnesla vse strupe, ki jih ima alkohol in zaradi katerih se po popivanju počutite tako grozno. In če morate zaradi popite vode večkrat na vodo kot sicer, naj vas to ne jezi. Bolje večkrat na stranišče kot zastrupitev telesa in iskanje pomoči na urgenci oziroma glavobol in slabo počutje dan po tem.
Sadni sokovi 
Podobno kot voda, tudi sadni sokovi uspešno odvajajo strupe iz telesa. Za sadni napitek, ki vam bo pregnal mačka in ublažil glavobol, potrebujete sok dveh do treh sveže stisnjenih pomaranč, 10 ml soka limete in ščepec kumine. Vse sestavine dobro premešajte in takoj popijte. Če sok namreč nekaj časa stoji, izgubi velik del svojih hranilnih in zdravilnih lastnosti. Pomaranče podobno kot limeta vsebujejo veliko C vitamina, ki vam bo dal energijo in postavil na noge vaš imunski sistem. Po Ayurvedi kumina na telo učinkuje hladilno, in zato pomaga pri motnjah povezanih z vročino. Pomaga pa tudi prebavnemu sistemu, ki je zaradi zaužitega alkohola, precej razbolel in potrebuje pomoč.
Z bananami do več kalija
Če bi človek vedel, na kaj vse vpliva alkohol in česa vse po takšni prekrokani noči telesu primanjkuje, se verjetno ne bi odločil za pretirano nazdravljanje. Kalij je pomemben element za normalno delovanje našega telesa. Vzdržuje namreč stanje vode v naših celicah in uravnava njihovo notranjo zgradbo. Pomaga pa tudi živčnim impulzom, da brez težav potujejo po telesu. In ko izgubljamo telesno tekočino, alkohol pa v veliki meri skrbi za to, izgubljamo tudi kalij. Na pomanjkanje kalija v telesu nas spomnijo bolečine v mišicah, splošna slabost pa tudi mišična oslabelost.
Seveda si tak bananin napitek lahko privoščimo tudi takrat, ko za pomanjkanje kalija ni krivo popivanje, temveč kakšna bolezen, ki poskrbi, da se potimo, bruhamo, da imamo drisko oziroma, da izgubljamo tekočino.
Banane pa ne vsebujejo samo kalija, temveč tudi cink, železo, C vitamin in B6. Poleg tega nam lahko banane pomagajo, da se tudi naš razdražen prebavni sistem umiri. Zrele banane so pri tem veliko bolj uspešne kot zelene, ne glede na to, kakšne so videti.
Za napitek, ki nam bo pomagal, potrebujete eno veliko ali dve manjši zreli banani, 1,2 dl hladnega posnetega mleka in 0,5 dl hladnega naravnega probiotičnega jogurta. V mešalniku zmešate olupljeno banano z mlekom in jogurtom. Če želite, da je zmes bolj tekoča, lahko dodate še mleka, sicer pa pijačo čim prej popijte.

Zelenjavni sokovi razstrupijo jetra
Pravijo, da razstrupljanje sodi med najbolj učinkovite oblike odpravljanja posledic preveč zaužitega alkohola. In narava nam v bistvu da vse tisto, kar za to potrebujemo. Govorimo seveda o zelenjavi, ki stisnjena v sok enostavno in najbolj učinkovito očisti telo in okrepi jetra. Ta pa med vsakim popivanjem tako najbolj trpijo. Povedati je treba, da zelenjavni sokovi najbolje razstrupljajo telo in dvigujejo energijo ter svoje delo čistilcev opravijo celo bolj nežno kot sadni sokovi. Prej preidejo v kri in prej poskrbijo, da smo spet dobro razpoloženi.
Najboljši razstrupljevalci so temno zelene rastline, saj imajo veliko klorofila, pa tudi B vitamina in mineralov. A če ni temno zelenih rastlin, so tudi svetlejše primerne.
Najboljši sok je iz špinače in zelenih delov zelene oziroma stebelne zelene, čeprav lahko špinačo nadomestimo tudi s svežimi koprivami, vodno krešo, zeljem ali temno zelenimi listi ohrovta. Zelena pa je pomembna zaradi odličnega učinka na ledvice, pa tudi veliko vode vsebuje. In tudi živce pomirja.

Za kozarec takšnega zvarka boste potrebovali 3 stebelca zelene in pošten šop špinačnih oziroma ohrovtovih ali zeljnih listov. Oprano zelenjavo dajte v sokovnik oziroma ožemalnik sadja in zelenjave, če ga imate, in si pripravite sok. Če vam okus ni najbolj pri srcu, ga lahko izboljšate, tako da mu dodate malo korenčkovega soka.
Sok nalijte v kozarec in ga takoj popijte, saj zelenjavni sokovi, ki dolgo stojijo, izgubijo svoje najboljše lastnosti. Boste videli, kako hitro boste spet polni energije.

Kisla česnova juha

Če vemo, da nas po tem, če pregloboko pogledamo v kozarec, rada boli glava oziroma, da imamo mačka, je najbolje, da si že pred tem pripravimo učinkovit protiukrep. Eden takšnih, po ljudskih izkušnjah učinkovitih, je tudi kisla česnova juha.

Za takšno juho, ki jo je dobro pripraviti prej, preden se »zbudi maček«, potrebujemo 4 žlice oljčnega olja, veliko glavico česna, žlico sladke paprike v prahu, pol kg starega kruha, 3 jajca, liter vode, ščepec majarona, dve limoni in sol.

V posodi segrejemo olje. Česnove stroke olupimo ter na deski stremo z nožem. Eno do dve minuti jih pražimo na olju, nato dodamo rdečo papriko in kose kruha ter mešamo še pet minut. Prilijemo vodo ter kuhamo 15 do 20 minut, da se kruh povsem razkuha. Po potrebi prilijemo še malo vode. Občasno pomešamo. Nato primešamo zdrobljen oziroma narezan majaron in v juho vlijemo razžvrkljana jajca. Mešamo, da zakrknejo. Prilijemo limonin sok in po želji še dosolimo.

Zeljnica

Preskušena domača metoda je tudi pitje zeljnice, tekočine, ki nastane pri kisanju zelja. Tisti dan, ko se zbudimo z mačkom, tako vsako uro spijemo kozarec zeljnice, ki jo lahko po želji razredčimo z vodo. Ker pa zeljnica vzpodbuja prebavo in razstruplja telo, jo lahko pijemo tudi ko nismo mačkasti. Naš prebavni trakt nam bo za to hvaležen.

Blažilen vroč napitek z ingverjem in limono

Pravijo, da vroč napitek iz limone, limete in ingverja prežene še tako trdovratne posledice popivanja. 115 g sveže ingverjeve korenine narežemo v 600 ml vode. Vse skupaj zavremo, pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju 15 do 20 minut. Medtem stisnemo sok iz po ene srednje velike limone in limete. Ko smo ingver skuhali, ga odstranimo iz tekočine in tekočino nalijemo v kozarec. Pustimo, da se ohladi, potem pa dodamo sok limete in limone. Vse skupaj sladkamo z medom in počasi srkamo. Najbolje je, da to naredimo kar v postelji.

 

Tudi slez in regrat pomagata

Napitek iz regratovih korenin in korenin navadnega sleza pomirja notranje organe in odlično preganja tudi mačka. V 600 ml vode 10 minut kuhamo 10 g posušene korenine regrata in 10 g posušene korenine navadnega sleza. Ko se bodo korenine zmehčale, v vročo vodo dodamo po 5 g posušenih listov obeh rastlin, pokrijemo in pustimo še 10 minut stati. Potem čaj precedimo in še toplega popijemo. Če uporabljamo sveža zelišča, je treba količino podvojiti.


Sivka pomirja
Pravijo, da sivka pozdravi skoraj vse zdravstvene težave. Ime sivka izhaja iz latinske lavare, kar pomeni, umivati. In verjetno je sivka tudi zato tako priporočljiva v različnih kopelih. Tudi takšnih za lep ten in boljše spanje. Sivka namreč deluje antidepresivno in pomirjujoče. Poleg tega pa vzpostavlja ravnovesje in vrača telo in duha v pravo ravnotežje. Zato je sivka primerna tudi po prekrokani noči in težavah, ki nastanejo zaradi prevelike količine popitega alkohola. Vroči kopeli dodajte 8-10 kapljic sivkinega olja. Ker pa se to v vodi ne topi, ga lahko, preden ga daste v vodo, zmešate z medom. Če pa ne, bo treba vodo pošteno premešati, da se bo olje razpršilo.
V takšni kopeli je treba sedeti oziroma ležati vsaj 10 minut, tako da se olje vpije v naše telo in opravi svoji nalogo. Sivkina kopel vas utegne zapeljati v prijeten spanec.
Namesto eteričnega olja pa lahko uporabite tudi posušeno sivko, ki ste jo zavezali v vrečko iz blaga in jo položili pod curek vode, ki teče v kad, ko si pripravljate kopel.

 

Vir: 17. in 53. številka revije Narava zdravi